Förbjud allt! Eller i vart fall dumhet. Oh, vilken lång lista det skulle bli. Bara den senaste veckan har det varit en pajasparad av uttalanden när politiker ska profilera sig med populistiska och dåligt underbyggda förslag.

Tiggeri! Ta det som exempel. Det kan inte finnas någon som tycker att det är bra att fattiga och utsatta människor sitter på våra gator och torg med små pappmuggar och ber om allmosor. Nej, det är inte bra och i grunden är det självfallet förbättringsarbete i tiggarnas hemländer som är den möjliga vägen. Ett arbete som pågår, om än det för mig är oklart hur det framskrider.

Nej, det är inte bra med tiggare på våra gator. Mer än hälften av svenskarna (merparten män, men så är också män generellt mer korkade, korttänkta och kallhamrade än kvinnor) verkar vilja förbjuda tiggeri. Moderaterna, som allt mer börjar likna ett populistparti med dragning åt SD, hakar givetvis på, Jag återkommer till det.

Artikelbild

I moderatstyrda rikemanskommunen Vellinge har moderaterna redan drivit igenom ett lokalt tiggeriförbud. Anledningen påstås vara att invånarna känner sig påhoppade av tiggarna.

Jag gissar att de flesta fylls av någon form av känsla inför tiggarna. Obehag, sorg, skam, kanske ilska. Eller så har vi slutat se dem och svarar inte längre när de hejar.

Men påhoppade? Jag känner inte igen den beskrivningen. Vare sig i Piteå eller i andra städer jag besökt. Ingen tiggare har någonsin hoppat på mig.

Som sagt, Moderaterna hakar på och riksdagsledamoten Tomas Tobé vill förbjuda tiggeri och införa böter för människor som bryter mot förbudet. Detta som ett sätt att osynliggöra problemet utan att i sak göra något åt orsakerna.

Böter? Hur ska de krävas in? Skicka en bötesavi till Rumänien eller Bulgarien? Eller varför inte beslagta pappmuggen, där ligger det väl alltid några kronor.

Varför inte förbjuda fattigdom? Utsatthet? Nöd? Allt? Förbjud allt! Det blir bäst så och sedan blundar vi och håller för öronen där vi sitter i våra nya inglasningar, miljonbåtar, husbilar och strandnära sommarstugor. Vi som nästan har allt och aldrig behövt sträcka ut en hand i nöd.

Att tiggeriet måste få en lösning är en sak, men förbud är inte lösningen. Det är skamliga människor som vill förbjuda medmänniskor i nöd att be om hjälp.