En jobbig kategori människor är de som andtrutet delar saker på sociala medier utan eftertanke eller minsta kritiskt tänkande. De som riktigt går överstyr kan man förvisso avpolettera från vänlistan.

Fast tiderna förändras. Vi har ju gubevars Donald Trump som har upphöjt ”fake news” till en konstform. Han är förvisso långt ifrån ensam och i veckan har Liberalernas ledare Jan Björklund krånglat in sig på den här planhalvan efter att ha ägnat sig åt ogenomtänkt twitter.

Bakgrunden är en svensk delegations besök i Iran. I gruppen ingick flera kvinnor, bland annat handelsminister Ann Linde. I Iran är det lag på att alla kvinnor måste bära slöja och Linde hade en sjal över håret.

Det här vållade ramaskri på den bruna kanten och nyfrälsta ”feminister” kvackade högt. Björklund är förvisso inte ”brun”, men ville tjäna några billiga poäng i uppståndelsen. Således twittrade han bilder som jag förmodar att någon annan lagt upp. En bild visar när storbritanniens premiärminister Theresa May utan slöja möter Irans president Hassan Rouhani, en annan visar den tyska politikern Ursula von der Leyen utan slöja i Saudiarabien. På den tredje bilden sitter Ann Linde i slöja/sjal när hon undertecknar ett avtal i Teheran.

Partiledare Björklund glömde dock att berätta att Therese May inte befann sig i Iran och att det inte är lag på att alla kvinnor måste bära slöja i Saudiarabien. Med andra ord, Björklunds korkade delning av de aktuella bilderna saknar relevans.

När han blir påkommen så försvarar han sig med att den svenska delegationen kunde ha träffat sina iranska motsvarigheter någon annanstans. Förvisso, men det här handlade givetvis om att Björklund ville visa att den svenska regeringen minsann kryper för Irans diktatur som ingen annan, men i sin iver ”glömde” han att faktakolla bilden. Fake news, med andra ord.

Dessutom sa inte Björklund flaska när han själv satt i regeringen och kvinnliga statsråd besökte länder där det var krav på att bära slöja.

Vad gjorde då Sverige i den hårdföra diktaturen Iran? Business, förstås! I delegationen ingick ett stort antal företagsrepresentanter med förhoppning om att att göra affärer. Då ska det vara tyst i leden och det kan man givetvis ha synpunkter på.

Fast helst inte högt. Eller vad säger våra rikspolitiker och direktörer? Minns du när utrikesminister Margot Wallström plötsligt sa som det är om diktaturen Saudiarabien? Vilket liv det blev bland direktörerna och flera högerpolitiker och -skribenter ägnade sig förtjusta åt att nålsticka Wallström.

Fast jag kan inte tänka mig att feministen Jan Björklund var en av dem.