I en krönika för drygt ett år sedan skrev jag "Dags att sluta tafsa, mannen!" med anledning av att sexuella ofredanden i samband med festivaler hamnade högt på agendan. Ungefär som att det var ett nytt fenomen. Det var det givetvis inte, men plötsligt gick det att prata om det, kritisera och kräva förändring.

SD-människorna försökte givetvis göra politik av det och så väl Jimmie Åkesson som nättrollen slog tvärsäkert fast att det var utländska män som tafsade och tog sig friheter. Vi andra visste att det möjligen var en del av sanningen, men att problemet var betydligt större än så. Det var vi män som var och är problemet.

Det känns som att det blivit ännu tydligare sedan hashtaggen #MeToo drog igång. En fördämning har brustit. En majoritet av alla kvinnor säger sig någon gång ha utsatts för någon form av sexuellt ofredande. Många har blivit våldtagna.

Om 80 procent av alla kvinnor har ofredats så måste det innebära att det är ganska män som betett sig på olika sätt. Vi män har tagit oss friheter, kanske rent av tyckt oss ha rätt till det eller bara skojat bort det som en pinsam fyllegrej.

I veckan har en del kändismän hamnat på tapeten. Vad som är sant eller inte har jag självfallet ingen aning om. Det får andra reda ut.

En intressant detalj är ändå att när en så kallad profil på Aftonbladet offentligt anklagas för övergrepp av Cicci Wallin så är skuldfrågan avgjord i SD-sfärens nättrådar. Där vet man alltid vad som är sant eftersom bevis eller fakta är ointressant.

Stor skillnad mot när en av SD-topparna nyligen anklagades för ett sexuellt övergrepp mot avhoppade SD-riksdagsledamoten Hanna Wigh. I samma trådar togs heder och ära av Wigh.

Tilläggas kan att även hatet mot Cicci Wallin är närmast groteskt.

Men skit i kändismännen. Det handlar inte om det. Det handlar om män från alla klasser, kulturer och åldrar. Skolpojkar och riksdagsmän, poliser och tjuvar, fabriksarbetare och direktörer, rockstjärnor och dansbandssångare, snickare och bagare, ja, du fattar, det handlar om oss män.

Den viktiga poängen är i vilket fall att det här lyfts fram i ljuset och att det plötsligt går att prata om. Bara så går det att ändra på ett beteende där män tycker sig ha rätt att ta sig friheter.

Oavsett om vi betett oss eller inte så är det dags att vi män tar det här på allvar.