Är pre-loved det nya svarta & att dela det nya normala?

Visst är det fortfarande så att vår konsumtion behöver minskas drastiskt men det känns ändå som att utvecklingen är på rätt väg inom många områden. Delningsekonomin verkar vara här för att stanna och nu lanserar varje klädmärke med självaktning ett pre-loved-koncept, det vill säga försäljning av märkets begagnade kläder i butik eller webbshop och försäljningen av begagnad elektronik går snabbt framåt.

Anna Utsi, Licab, är en av Norrbottens Affärers krönikörer.

Anna Utsi, Licab, är en av Norrbottens Affärers krönikörer.

Foto: Norr Media

Krönika2021-11-20 07:00
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har skrivit det förut men det tål att upprepas, för att uppnå en hållbar samhällsutveckling måste vi minska vår konsumtion och göra mer av de resurser vi redan utvunnit ur vår jord. Ingen raketforskning utan snarare rätt självklart. Ändå är det inte alltid så lätt i praktiken. Dels för att vi ständigt matas med reklam om nya produkter av alla de slag som på olika sätt ska göra våra liv mer fulländande, dels för att många produkter fortfarande inte tillverkas för reparation utan för kassering när de går sönder. 

Men visst har det ändå hänt något de senaste åren? Tradera och Blocket har funnits länge men många uppstickare finns nu för begagnat-försäljning och färska siffror visar att köp-och-sälj av andrahandsvaror visar ännu högre tillväxt än e-handeln. Efterfrågan på närproducerad mat har ökat under pandemin visar en SIFO-undersökning, och klimatavtryck är numera en term på de flestas läppar. Klarna har börjat redovisa genomsnittlig koldioxidförbrukning för de varor en betalar med tjänsten. Ett annat exempel är Luleåbaserade Sustainasearch som har lanserat en tjänst som ska göra det enkelt för konsumenter att jämföra produkters hållbarbetsavtryck. Helt rätt i tiden!

Att dela på produkter som nyttjas sällan och är dyra i inköp är ju hållbart både ur ett miljömässigt och ett ekonomiskt perspektiv. Och kanske kommer även den sociala biten in om en delar något med grannen eller sitter i ett co-space istället för ett eget kontor. Mina föräldrar använde sig av delningsekonomin långt innan det var ett begrepp då de delade en snöslunga med några grannar i kvarteret. En produkt som inte har särskilt hör nyttjandegrad och som tar upp rätt mycket plats i ett garage eller förråd. Smart!

Att ändra vanor och tankar kan vara svårt men alla kan vi göra något för att ändra våra konsumtionsmönster genom att tänka till före och utmana oss själva. Jag letar ständigt bättre alternativ till förbrukningsvaror och har precis upptäckt några alternativ till värmeljus, en produkt jag skulle ha svårt att helt avstå från. Vad blir din nya miljövana?