.

Jordgubbskakor

För det mesta gör man syltkakor med hallon, men jag vill variera den här klassikern lite i alla fall. Hjortronsylt går också bra! Den här degen flyter inte ut heller. Gör dem inte för stora bara.

.

Cirka 30 kakor, 200 grader

.

1 dl strösocker

5 dl vetemjöl

½ krm salt

1 tsk äkta vaniljsocker

200 g smör, rumsvarmt

.

Garnering

1–2 dl jordgubbssylt som du blandar med 1 tsk vaniljsocker

.

Blanda strösocker, vetemjöl och salt i en bunke. Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en deg eller vispa på låg hastighet med elvisp.

Rulla degen till bollar och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

Tryck gropar i bollarna med pekfingret, gör dem inte för grunda så sylten rinner över. Fyll groparna med sylt.

Grädda kakorna mitt i ugnen i 14–15 minuter. Låt dem svalna på plåten.

.

Smuldegskakor med kanel

Vi har en dessert på jobbet med smuldeg på och jag tycker det är så gott. Jag gjorde dessa med lite kanel i, men du kan såklart avstå. Kanske kan du använda lite kardemumma istället?

.

25 stycken, 75 grader

.

150 g smör, kylskåpskallt i små bitar

1 ½ dl strösocker

3 dl vetemjöl

1 dl havregryn

1 tsk salt

.

Kanel

.

Nyp ihop smöret med de torra ingredienserna till en ­smuldeg. Du kan också vispa på låg hastighet.

Rulla bollar av degen, ta cirka 1 matsked deg till varje.

Grädda kakorna i 16–18 min.

Pudra kanel över kakorna, låt dem kallna helt på plåten.

Pudra kakorna med florsocker före servering.

.

Rulltårta med jordgubbssylt och vanilj

250 grader

.

3 ekologiska ägg

1½ dl socker

2 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

2 msk grädde

1 tsk äkta vaniljsocker

.

Fyllning

1½ dl fast jordgubbssylt blandat med 1 tsk vaniljsocker

.

Klä en långpanna cirka 25x35 centimeter med bakplåts­papper.

Vispa ägg och socker luftigt.

Vispa ner övriga ingredienser.

Bred ut smeten på bakplåtspappret och grädda i cirka 5 minuter i mitten av ugnen. Använd provsticka.

Förbered fyllningen.

Vänd upp sockerkakan på sockrat bakplåtspapper.

Låt sockerkakan svalna med bakplåtspappret från ugnen på sig. Dra försiktigt av det.

Bred ut fyllningen och rulla sedan ihop till en rulltårta.

.

Pensionärskaka

Den här kakan är sådär snällt gammeldags. Min mamma har gjort den sen jag var liten, den är god, mild och saftig och de flesta tycker om den.

.

Cirka 12 bitar

175 grader

.

3 ekologiska ägg

3 dl vetemjöl

3 dl strösocker

2 tsk bakpulver

1 tsk äkta vaniljsocker

1 dl vatten, kokhett

.

Vaniljfyllning

100 g smör

1 dl mjölk

1 msk vaniljsocker

1 krm salt

.

Vispa ägg och strösocker pösigt i en skål. Blanda vetemjöl, vaniljsocker och bakpulver och rör ner det ihop med det kokheta vattnet i smeten. Rör till en smet.

Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 23–24 centimeter i diameter. Har du en form med löstagbar kant: ta loss den, lägg ett bakplåtspapper på botten, kläm fast kanten och klipp bort pappret utanför.