Sticky buffaloblomkål

Dessa panerade blomkålsbuketter penslas med en glaze och blir fantastiskt goda och sötsalta i smaken. De är perfekta som buffémat men kan också ätas som snacks med en salsa eller dippsås till.

.

5–7 bufféportioner

.

Blomkål

2 vitlöksklyftor

2 ½ dl siktat dinkelmjöl eller vetemjöl

2 dl växtmjölk, t.ex. av soja eller havre

½ tsk salt

½ tsk svartpeppar

½ tsk cayennepeppar

ca 4 dl panko

1 blomkålshuvud

.

Glaze

1 dl agavesirap

4 msk tamari

2 msk oskalade sesamfrön

2 tsk malen ingefära

svartpeppar

.

Skala och riv vitlöken. Blanda vitlök, mjöl, mjölk och kryddor. Häll upp pankon i en skål. Bryt blomkålen i buketter och ta bort blad och stam. Vänd ner buketterna i smeten, låt överflödig smet rinna av och vänd sedan varje bukett i pankon. Lägg på en bakpappersklädd plåt och tillaga i ugnen på 225 grader i 20–25 minuter.

Blanda under tiden ingredienserna till glazen. Pensla eller häll glazen över blomkålen och rosta ytterligare 5–10 minuter i ugnen. Man kan gärna vända på blomkålen efter ett par minuter så glazen fördelas jämnare och buketterna kan suga upp såsen som hamnar på bakplåtspappret. Garnera eventuellt med färsk koriander och tunt skivad chili när du serverar kålen.

.

Hummus holiday bowl

Varje vegofest kräver sin balja hummus! Det här är en ganska enorm sats men jag tycker att det är härligt att servera hummus i en riktigt stor skål med säsongens råvaror som får toppa hela härligheten. Så här års passar det alldeles särskilt ypperligt att servera massvis av ugnsrostade rotsaker, morotsstavar och råa broccoli- och blomkålsbuketter till hummusen i sann plockmatsanda. Den underbart röda färgen som passar så bra på julbordet kommer förstås från rostade rödbetor som tillsammans med rostad vitlök och timjan smaksätter denna hummusskål.

.

Cirka 1,2 liter

4 rödbetor

1 vitlök

1 dl olivolja

1 liter kokta gula ärtor

2 dl vatten

1 citron, saften

1 tsk sesamolja

1–2 tsk torkad timjan

salt och svartpeppar

.

Borsta rödbetorna med rotsaksborste och lägg i en ugnsfast form. Skär itu vitlöken på mitten och lägg i formen. Ringla över lite av olivoljan och rosta sedan på 225 grader i ca 30 minuter eller tills rödbetorna är mjuka. Låt svalna lite och peta sedan vitlöken ur skalen.

Mixa samtliga ingredienser i en mixer eller med stavmixer. Använder du en mixer kan du behöva göra det i två omgångar då det här är en riktig megasats. Smaka av med salt och peppar. Hummusen på bilden serverade jag med oliver, tunt skivad polkabeta, timjan, oskalade vita sesamfrön och svarta sesamfrön.

.

Solrosbollar

Nu har det förvisso gått många år sedan jag åt kött, men om jag försöker minnas så är det faktiskt just som dessa solrosbollar smakar som jag minns smaken av köttbullar. Det var också den första rätten på familjens gemensamma jul- och påskbord som helt ersattes av vegovarianten.

.

Cirka 25 stycken

2 msk psylliumhusk

1 ½ dl vatten

2 dl solroskärnor

1 stor gul lök

1 dl ströbröd

1 msk tamari

1 tsk salt

½ tsk vitpeppar

1 krm malen kryddpeppar

olja till stekning

.

Blanda psylliumhusk och vatten och låt det svälla i 10 minuter eller medan du förbereder solroskärnor och lök. Mixa solroskärnorna till ett mjöl i en matberedare eller mixerskål. Skala och skär löken i bitar. Tillsätt lök och övriga ingredienser i matberedaren och mixa snabbt ihop till en fast färs. Du kan också hacka löken för hand och blanda samman ingredienserna i en bunke.

Rulla bollar av färsen. Hetta upp en stekpanna, häll på olja och stek solrosbollarna på låg värme eller medelvärme tills de fått en fin yta runt om.

.

Kålsallad sombre

Den här salladen är ett härligt tillbehör på buffébordet som tillför mycket krispighet och fräschör, och de torkade tranbären blir en tilltalande söt och seg kontrast. Jag tycker dessutom att den får fantastiskt vackert nedtonade färger i lila, rosa och svart – den ser ut som en regntung och vindpinande decemberdag. Prova gärna att byta ut din vanliga pizzasallad mot den här nästa gång det är pizzakväll!

.

6–8 bufféportioner

.

Sallad

ca 500 g kål, blanda gärna röd- och vitkål

1 ½ dl mungbönsgroddar

½ dl torkade tranbär, gojibär eller russin

3 msk sesamfrön + till garnering, jag tog både svarta och vita

ev. ¼ noriark

.

Dressing

2 små vitlöksklyftor

2 msk tahini

3 msk olivolja

1 ½ msk citronsaft

3 msk vatten

salt och svartpeppar

.

Strimla kålen fint med mandolin eller kniv. Lägg den i en skål med mungbönsgroddar, tranbär och sesamfrön. Skala vitlöken och mixa samman ingredienserna till dressingen.

Häll den över salladen och toppa med några extra nypor sesamfrön och eventuellt noriark rivet i bitar.