.

Strösslad bärkaka

Du kan ha vilka bär som helst på denna kaka med lite crunch men välj gärna syrliga.

.

200 grader

en långpanna 20x30

.

1 dl socker

4 ½ dl vetemjöl

1 msk bakpulver

150 g rumsvarmt smör

1 ekologiskt ägg

2–3 dl bär

.

Strössel

1½ dl havregryn

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker

50 gram smält smör

en nypa salt

.

Blanda de torra ingredienserna till kakan och arbeta ner smöret och rör sedan i ägget.

Bred ut i långpanna med bakplåtspapper i. Häll bär jämnt över kakan.

Blanda ingredienserna till strösslet och strössla blandningen över kakan. Grädda i 20 minuter.

Låt svalna och skär i rutor.

.

Mjölkchokladkaka

Jättegod chokladsockerkaka med fint hackad mjölkchoklad i.

.

180 grader

12 bitar

.

3 ekologiska ägg

3 dl strösocker

½ dl kakao

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

75 g smör, rumsvarmt

1 ½ dl grädde

.

Fyllning

75 g mjölkchoklad, finhackad

.

Vispa ägg och strösocker pösigt i en bunke. Blanda kakao, vetemjöl, bakpulver och vaniljsocker. Vispa ner det i äggblandningen. Tillsätt smör och grädde. Vispa snabbt ihop allt till en smet.

Häll smeten i en smord och bröad sockerkaksform, cirka 1 ½ liter.

Hacka chokladen fint. Rör ner bitarna i smeten i formen.

Grädda kakan längst ner i ugnen i 36–40 min. Låt den svalna i formen.

.

Kärleksmums som småkaka

De flesta gillar ju ändå kärleksmums! Den här chokladiga småkakan har samma glasyr som klassikern. Gott.

.

200 grader

cirka 20 stycken

.

100 g smör

1 1/2 dl socker

2 ½ dl vetemjöl

2 msk kakao

2 tsk vaniljsocker

½ tsk bakpulver

en nypa salt

.

Glasyr

75 g smält smör

½ dl starkt kaffe

½ dl kakao

3 dl florsocker

2 msk vaniljsocker

ev kokos

.

Rör ihop smör och socker. Blanda ner övriga ingredienser till degen. Rulla ut till tre längder, cirka två centimeter tjocka och lägg på plåtar med bakplåtspapper.

Platta ut längderna, pensla med uppvispat ägg.

Grädda i mitten av ugnen 10–12 min.

Gör glasyren. Smält smör, tillsätt resten av ingredienserna.

Häll på glasyren efter gräddning, skär snitt.

Låt stå i kylen en stund.

.

Kanel- och vaniljkaka

Den här kakan påminner om pensionärskaka men med kanel! Lite kanelbullekänsla liksom.

.

180 grader

cirka 12 bitar

.

3 ekologiska ägg

3 dl strösocker

3 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1 dl kokhett vatten

2 tsk kanel

1 msk vaniljsocker

.

Fyllning

100 g smör

1 dl mjölk

1 msk vaniljsocker

2 tsk kanel

en nypa salt

.

Vispa ägg och strösocker ordentligt pösigt i en bunke. Blanda vetemjöl och bakpulver och vispa ner det ihop med vattnet i smeten. Tillsätt kanel och vaniljsocker.

Häll smeten i en smord och bröad form, cirka 23–24 centimeter i diameter.

Grädda kakan längst ner i ugnen i cirka 30 minuter, använd provsticka. Låt svalna i formen.

Smält smöret i en kastrull och blanda ner mjölk, vaniljsocker, salt och kanel. Koka upp och sjud i 2 minuter, rör ordentligt.

Dela kakan på mitten till två bottnar.

Häll hälften av smörfyllningen på ena bottnen och andra hälften på den andra. Bred ut ordentligt

Sätt ihop bottnarna igen och lägg kakan på en tallrik. Pudra över florsocker.

.

Middagstips!

Prova att köpa potatisgocchi. Mättande, gott och nyttigare än vanlig pasta.

Gör sås på grädde, lök, vitlök, rökt kalkon. Jättegott.