Grillad blomkål med gremolataolja och gruyère

cirka 700 g blomkål

(utan blast)

olivolja och salt

.

Till servering:

½ dl gremolataolja*

flingsalt

80 g gruyèreost

.

Skär bort blasten från blomkålen och skär den i klyftor. Vänd klyftorna i olivolja och salta lätt.

Grilla blomkålen på hög temperatur i några minuter på varje sida tills den får en fin grillad yta. Flytta den till en svalare del av grillen och låt den sakta grilla vidare i 5–10 minuter tills den är mjuk med ett lätt tuggmot-stånd.

Lägg upp blomkålen på ett fat och ringla över gremo-lataolja och strö på flingsalt. Avsluta med att riva över osten.

.

* Gremolataolja

1 citron

2 vitlöksklyftor

2 msk finhackad persilja

1 dl olivolja

.

Finriv det yttersta skalet avcitronen. Finhacka vitlöken. Blanda samtliga ingredienser.

.

Grillad vattenmelon

och hjärtsallad med fetaost

.2 hjärtsallader (eller gemsallader)

600 g skalad vatten melon (cirka 900 g med skal) olivolja och salt

100 g fetaost

svartpeppar

.

Myntadressing:

1 ½ msk pressad citron

2 msk olivolja

2 msk finstrimlad mynta

.

Blanda ingredienserna till dressingen.

Dela hjärtsalladen på längden. Skär fyra klyftor av melonen.

Vänd sallad och melon i olivolja och salta lätt. Grilla salladen och melonen i ett par minuter på varje sida tills de fått fin färg.

Lägg upp det grillade på ett fat. Smula över osten och ringla över dressingen. .

Avsluta med lite svartpeppar.

.

Grillad löksallad med rostad mandelvinägrett

.3 gula lökar

3 rödlökar

1 bit purjolök, 350 g

olivolja och salt

flingsalt och

grovhackad bladpersilja

.

Mandelvinägrett:

½ dl olivolja

2 msk äppelcidervinäger

70 g rostad, hackad mandel

.

Blanda ingredienserna till mandelvinägretten. Skala och halvera de gula lökarna och rödlöken. Vänd lökhalvorna och purjolöken i lite olivolja och salta lätt. Grilla all lök runt om i cirka 5 minuter på hög temperatur tills den fått fin färg. Flytta löken till en svalare del av grillen i cirka 5 minuter.

Skär därefter löken i bitar och blanda med mandelvinägretten. Lägg upp på ett fat och strö över lite flingsalt och bladpersilja.

.

Coleslaw

med asiatiska smaker

.400 g salladskål

1 röd chili

20 g färsk ingefära

2 lime

½ dl sesamolja

2 msk risvinäger

2 dl korianderblad

2 msk sesamfrön

salt

.

Strimla salladskålen. Kärna ur och finhacka chilin. Skala och riv ingefäran. Finriv det yttersta skalet av limen och pressa två matskedar juice.

Blanda samtliga ingredi­enser och smaka av med salt.