Skrädmjölskakor

Skrädmjöl är ett mjöl som görs på rostade havrekärnor. Kakorna får en speciell, mycket god, smak. Jag föredrar hallonsylt men det går bra med annan också förstås.

.

200 grader

20 kakor

.

2 dl skrädmjöl

1,5 dl vetemjöl

1 dl strösocker

125 gram smör

1 tsk äkta vaniljsocker

0,5 dl hallonsylt

.

Vispa samman skrädmjöl, vetemjöl, vaniljsocker och socker i en matberedare. Tillsätt smöret, gärna rumsvarmt. Vispa ihop till en deg.

Rulla ut två längder cirka 20 centimeter långa. Låt vila i kylen 30 minuter.

Skär i 20 bitar och forma till små kakor. Gör en liten fördjupning i varje kaka och lägg i hallonsylt.

Lägg på bakpappersklädda plåtar, grädda mitt i ugnen i ungefär 12 minuter.

.

Arraksbollar

Jag har bakat arraksbollar förut men har uppdaterat receptet lite eftersom. Använd en torrare sockerkaka, eller köp en färdig så slipper du ett moment.

.

100 g mjukt smör

1 dl florsocker

1 tsk äkta vaniljsocker

2 msk kakao

1 msk kallt starkt kaffe

½ tsk salt

3–3,5 dl sockerkakssmulor

arraksessens eller punsch

strössel

.

Vispa smör, kaffe, florsocker, salt, vaniljsocker och kakao poröst. Tillsätt kaksmulorna och rör tills allt är blandat.

Smaka av med arraksessens eller punsch. Ställ massan kallt en stund. Forma den till små bollar.

Rulla dem i strössel.

Lägg bollarna i små formar och låt dem stå en stund i kylskåp.

.

Tips i oktober

En kock lärde mig ett smart tricks. När man gör snittkakor med sylt är det lätt att sylten rinner och de blir fula.

För att slippa problemet kan du sjuda sylten ett tag så den reduceras. Låt den kallna, så blir den segare och flyter inte ut lika lätt.