Logga in
Logga ut

Erika Nilsson-Waara, Linnea Nilsson-Waara, Niclas Bentzer & Oscar Detmer

Waara Worldwide

Här kommer vi att dela med oss våra upplevelser från sommarens två långturer. Paddling längs Nordens längsta vattenväg och löpning längs Skåneleden. Det finns mycket vackert att se i Sverige och förhoppningsvis blir ni själva nyfikna på att upptäcka några av de guldkorn som vi kommer att passera. Du är varmt välkommen att kommentera, gilla, dela och ge feedback på våra inlägg. Vi är tacksamma för vårdade ordval. Vi finns också på vår hemsida: www.waaraworldwide.com och www.deluxeturer.se

Hälsningar Erika, Linnea, Oscar & Niclas.

Löpningen: Träning inför Skåneleden, del 1

LULEÅ Det är nu dags att summera vår träning inför sommarens 100-milalöpning längs Skåneleden. Sammanställningen innefattar 161 dagar, dvs. dryga fem månader med registreringsstart den 1:a januari 2018. Idag presenterar vi den första av två delar. Häng med i Detmer och Waaras träningsvardag!

 

Del 1

Fokuserar på planeringen inför träningsperioden utifrån målsättningar, krav- och kapacitetsanalys.

 

Del 2

Fokuserar på resultatet (träningstimmar, -former, -intensitet, vila, kost och sömn m.m.) och analysen av träningsperioden, samt tankar kring den fortsatta träningen.

 

Målsättningar

Huvudmål

Att under 51 dagar genomföra 1000 km sammanhängande löpning längs Skåneleden i mild till måttligt kuperad terräng på underlag såsom asfalt, stigar och grusvägar.

 

Delmål 1

Rehabilitera befintliga skadeproblem, samt hålla oss förskonade från nya skador innan och under turen.

 

Delmål 2

Öka träningsmängd månad för månad fram till starten. Målet innan avfärd är att uppnå ca 70% av den totala volymen som krävs på Skåneleden vad gäller timmar och distanser. Aktuell startvolym ligger omkring 30-40%.

 

Här är vårt och sommarens mål: Att springa Skåneleden. Foto: Oscar Detmer Nilsson.

 

Kravanalys

Vårt huvudmål kräver mycket god uthållighet, samt ben- och bålstyrka, då vi kommer att springa med ryggsäck på 4-6 kg mellan 4-7 timmar i genomsnitt 26 km på löpardagarna. Löpning beräknar vi belasta kroppen 3-4 gånger så mycket som vandring. Vi bör kunna färdas upp till 36 km som är den längsta sträckan. På 51 dagar har vi planerat in nio vilodagar, dvs. vi bör kunna vara fysiskt aktiva fem dagar på raken. 

 

Kapacitetsanalys

Med oss i bagaget har vi en relativt hög träningsdos med goda fysiska förmågor utifrån testresultat vad gäller styrka och kondition. För Erikas del finns tidigare erfarenheter av fysiska långturer på turskidor och genom vandring, samt en del löperfarenhet genom livet. För Oscars del blir detta första långturen och hans träningserfarenheter blir med utgångspunkt från att vara bra allroundtränad.

 

Vi ser framemot Kullabergs lövskogar och havsluft.

 

Planering

Utgångspunkten vid träningsstart blir att fokusera på grund- och rehabiliteringsträning, samt låg- till måttligt intensiv konditionsträning för att stärka svagare områden. Utifrån detta stegrar vi successivt träningsintensitet och -volym med ökat fokus mot löpning och vandring med och utan packning. Rimligen bör vi sträva efter en liten viktuppgång, något ökad fettprocent, samt ökad muskelmassa och -styrka. Bålträning är en genomgående röd tråd under träningsperioden. Upplägget planeras utifrån träningens olika grundprinciper och faser med adekvat progression och periodisering, samt eftersträva en balans mellan att äta, träna, vila och sova.

 

Med detta som bakgrund kommer vi att presentera resultatet och analysen med framtidstankar i nästa blogginlägg. Blev det som vi tänkte eller hände det något på vägen?

 

 

Vi ses snart igen!

/Erika och Oscar

 

Paddlingen: Nu rullar vi söderut

Skellefteå Dagen innan midsommar. Bilen rullar mot sydligare breddgrader med destination Dalarna. Där kommer vi att fira midsommar. Nästa vecka åker vi ytterligare 34 mil mot nordvästra Dalarna för att äntligen få starta vår paddling. 

De senaste fyra dagarna har varit rätt så hektiska med allt från att jobba heltid till att göra klart packningen, skicka ut depåer med bussgods och sova där emellan. Nu känner vi oss hyfsat redo och kommer under början av nästa vecka att återigen gå igenom packningen för att se om vi kan plocka bort någon onödig pinal. Inom kort kommer vi att publicera listan med allt vi har med oss. 

 

Bilen är packad och kanoten fastspänd på taket. Nu rullar vi mot Dalarna för att fira midsommar och nästa vecka startar vi paddlingsturen. 

 

Hälsningar,

Linnea och Niclas

Händelserikt på Hallandsåsen

Båstad Nu har vi avverkat ytterligare två etapper av Skåneleden. Det handlar om Åsljunga-Koarp och Koarp-Båstad. 

 

Igår lämnade vi en fin frukostbuffé i Åsljunga för att bege oss vidare mot Koarp. Sträckan får beskrivas som djurrik, då vi bland annat skådade en huggorm, lamor, en glada, ett rådjur med dess kid, kor, hästar, getter, får och en flygande (läs: fallande) ekorre. Nu märks det att vi börjar ta oss in på Hallandsåsen, eftersom det börjar bli lite kuperat. Lunch tog vi intill ett fint stenras. Sträckan blev 27 km och vi övernattade hos underbara Stellan och Gunvi i deras fina husvagn. 

 

Idag är vi inne på dag tre och gjorde etappen mellan Koarp och Båstad på totalt 27 km. Den var rätt behaglig med varierad och ganska kuperad miljö. Här fick vi se olika sidor av Hallandsåsen. Östra sidan av E6:an består av mycket tät skog och skogsvägar medan västra sidan bjuder på öppna mossar, hjortron och en mäktig havsutsikt över Båstad och Mellbystrand. Idag skymtade vi även en älgko och två fästingar på Oscars ben. Fästingpincetten kom väl till användning och den rekommenderar vi starkt att införskaffa om du ska vandra i Skåne. Imorgon fortsätter vi mot Torekov. 

 

Kika in på www.waaraworldwide.com/blog/ för att se bilder från de två etapperna.

 

 

På återseende!

 

/Oscar och Erika

Packning för paddlingen

Skellefteå Det börjar kännas att vi nu är inte på sluttampen av förberedelserna. Ikväll har vi gjort första provpackningen av allt som vi kommer att ha med oss på paddlingen. Totalt kommer vi att vara ute i cirka fyrar veckor och skicka ut fyra depålådor med mat och andra förbrukningsartiklar. 

I våra ryggsäckar har vi mat för cirka fem dagar. Storm kommer att få bära sin packning i klövjeväskor. Det är många parametrar att tänka på. Bland annat att vi inte enbart kommer att sitta i kanoten utan måste bära vissa sträckor och att några kommer vara väldigt svåra att ta sig fram på. Ju lättare packning vi har desto lättare är det att bära och vandra. Nedan följer bilder från packningen. 

Storm övervakar att inga onödiga prylar följer med packningen. Här ses Linneas personliga del inför paddlingen. Den gemensamma, såsom elektronik, reparationskit med mera delar vi på. Foto: Linnea Nilsson-Waara

 

Slutvikt kommer att landa någonstans kring 40 kg packning + kanottillbehör som kommer att fästas i kanoten (allt från sitsar, kastlina, paddlar mm).

Ha det bra!

Linnea & Niclas

Löpningen: Nu är vi igång!

Åsljunga Äntligen är vi igång! Första dagen på Skåneleden blev mellan Hårsjö och Åsljunga. Efter en stadig frukost och förbyggande omplåstring fick vi skjuts av Oscars pappa Tord till startpunkten.

 

Inom loppet av 10 min fick vi bevittna vår första smala långa slingrande... ja ni vet, en orm! Vi visste ju att vi inte skulle kunna genomföra Skåneleden utan en enda vittring på orm. Så check på den.  

 

Distansen landade på dryga 20 km och gick mestadels på grus, asfalt och skogsstigar. De orange markeringarna är lätta att följa och det är relativt flackt att vandra. Då vi båda har brottats med diverse skadebekymmer blev det endast lite löpning och mestadels vandring idag. Vi befinner oss nu på EFS-gården och har redan hunnit med att efterbehandla kropparna efter dagens halvmara. 

 

En plats för alla med naturen inpå knuten

Så kan EFS-gården i Åsljunga kort beskrivas. Gården är en kulturbyggnad som stod klar 1932 och har med åren blivit en samlingsplats som är öppen för alla. 150 gäster med allt från enkla vandrare, husbilsfarare, konfirmander, barnfamiljer och konferensgäster till personer med funktionshinder kan bo på gården.

 

Intill gården finns en trivsam bad- och fiskesjö med möjlighet till kanotpaddling, som omges av en vandringsled som ansluter till Skåneleden. Längs promenaden kan du hålla utkik efter kulturstoplar, som berättar en historia om byggnader och naturen i Åsljunga. Att komma hit är som att komma hem fastän man är borta.

 

Till middag har vi ätit pytt i panna och nu väntar oss en välbehövliga natts vila så att vi är fräscha inför etappen till Koarp imorgon. 

 

Kika gärna in på https://waaraworldwide.com/blog/ för att se bilder från dagens etapp.

 

 

På återseende!

 

/Erika och Oscar

Summering av forsränningsutbildningen

Älvdalen I måndags anslöt vi till forsränningsutbildningen som arrangerades av Linneas fd. skola som hon gick på i Älvdalen. Denna gång var det tillsammans med de gymnasiala äventyrseleverna. 

Linnea genomförde denna kurs för två år sedan och föreslog att den skulle vara mycket nyttig att göra igen för att optimera våra förutsättningar inför kommande paddlingsäventyr. Vi känner oss mycket nöjda med hela veckan och har fått lära oss om allt från att läsa vatten, vägval, konsekvenser som kan inträffa, utrustning och framför allt fått en hel vecka med att vänja in våra kroppar med paddlingsrörelser. 

På forsränningsutbildningen har vi paddlat två sträckor som ingår i Nordens längsta vattenväg. Foto: Linnea Nilsson-Waara

 

Sveriges paddlingselit

Vi känner oss oerhört tacksamma att ha fått chansen att vara med. Alla ledare som är med på kursen är ytterst kompetenta (tillhör Sveriges paddlingselit) och vi suger åt oss så mycket kunskap vi kan. Även eleverna från Älvdalens skola har varit helt fantastiska hela veckan och välkomnade oss med öppna armar. Hela veckan har varit superrolig!

Vackrare klassrum får man leta efter. En hel vecka med kurs i forsränning och många andra tips gör att vi nu känner oss förberedda att ta oss an Nordens längsta vattenväg. Foto: Dennis Franzén

 

Summering av dagarna

Dag 1: Älvdalen. Teori med läran om hydrologi, säkerhet, utrustning mm.

Dag 2: Lissforsen. Träna på att simma i fors, räddningstekniker med farkost (forskajak) mm.

Dag 3: Evertbergssjön. Träna på att flippa raften/gummibåten, styrteknik, kommandon mm. 

Dag 4: Trysilelva/Femundselven: Se sträckan vi kommer att passera på Nordens längsta vattenväg. Forsränna. Styrtekniker och kommandon. Rigga z-drag (för att ex dra loss båtar som har fastnat).

Dag 5: Femundselva igen x 2. Med ytterligare guider. Fortsatt träning med raftarna. Flippa/välta omkull i forsen och träna på att komma upp för att sedan rädda andra. 

Dag 6: Examinationsdag. Glöta. Köra en orekad sträcka själva och därmed gå i land inför varje förs för att bedöma färdväg ner. Prov med bl.a. att flippa båt och kastlina. Sträckan är oerhört vacker med Rendalssölen som utsikt. 

 

Snart startar vi!

Hela veckan har varit fantastiskt och vi känner oss nu redo att ta oss an Nordens längsta vattenväg. Vi startar veckan efter midsommar. 

Tusen tack från oss.

 

/Niclas och Linnea

Sommaren 2018 får ni följa med oss på två långturer. Paddling längs Nordens längsta vattenväg 73 mil från Härjedalsfjällen till Göteborg och löpning längs Skåneleden 100 mil. 

Bloggar