Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Resultat från cupen

Luleå Det blev en blandad  helg för Pitelagen i fotbollsturneringen Arnes Bil Cup i Arcushallen. Ett nådde slutspel.

Piteå IF:s herrar var det enda laget från kommunen som nådde A-slutspel. Det skedde genom tre raka segrar i gruppspelet.

Först med 4–1 mot Luleå SK genom mål av Gustav Rönnbäck Wallin, Joachim Olofsson, Mohammed Bangura och Simon Jamedhar. Sedan 3–1 mot Kiruna (Joel Edström, Alex Naylor, Viktor Wiklund) och 1–0 mot Gottne (Johannes Lidström).
I semifinalen mot Boden åkte Piteå på en rejäl förlust. Det blev 0–4. Förre PIF-spelaren Arish Nouri gjorde 1–0 för Boden efter bara fyra minuter. Piteå drog på sig fem gula kort. BBK inget.

Bodens BK vann finalen i cupen efter 2–1 mot IFK Luleå i finalen. William Olausson, tidigare Piteå, reducerade utan nytta för Luleå.

Infjärdens herrar slutade sist i sin grupp med noll poäng. Resultaten: IFK Luleå 0–2, Gällivare/Malmberget 1–4 (Elias Wiklund målskytt), Notviken 0–3.

Storfors AIK vann mot Bergnäset med 3–1. Målen: Isak Olofsson två, Peter Berglund. I övrigt blev det förluster: Boden 1–2. Mål: Isak Olofsson. Förlust mot Hapua 2–3. Målen: Isak Olofsson, Peter Berglund. I matchen om sjundepris blev det 5–0 mot Gällivare/M. Isak Olofsson gjorde tre mål och Peter Berglund samt Oskar Lundberg varsitt.

I damturneringen slutade Infjärden trea i gruppen med sju poäng. Seger mot Notviken 2–1 (Cajsa Hedlund två mål), 3–1 Storfors (Evelina Hedlund, Ida Sundqvist, Malin Holm), 1–1 Sunnanå (Ida Sundqvist), 0–11 Morön.

Storfors förlorade alla sina matcher: 1–3 Infjärden (Lovis Holmbom målskytt), 0–4 Morön, Notviken 0–4, Sunnanå 1–2 (Isabell Sundström). Morön vann cupen.

Så till Jocelyn Blankenship. Det kändes som en överraskning att Piteå IF valde att satsa på en amerikansk mittfältare. Centralspelare dessutom.

Piteå har inte letat utanför Norden på länge. Nu blev det så. En anledning är säkert att spelarmarknaden i närområdet inte har mycket att erbjuda. Det är för sent läge på försäsongen för det. Anledningen till själva värvningar handlar säkerligen också om skadesituationen i truppen. PIF behöver förstärkning.

Nu blir det hög konkurrens på det centrala mittfältet. Blankenship, Julia Karlernäs, Josefin Johansson och Ellen Löfqvist är alla centrala mittfältare. Johansson brukar inte röras. Löfqvist kan spela mittback, men petar nog inte Lena Blomkvist, June Pedersen, Faith Ikidi (när hon är tillbaka) eller June Pedersen. Fast PIF brukar rotera på sina spelare. Karlernäs har ofta putats ut på en kant.

PIF brukar vara noga i sina värvningar. Det finns inget skäl att anta annat nu när Blannkenship hann träna med laget innan kontraktet skrevs.

 

Till sist.

Vilken plan blir spelklar först. Konstgräset på LF Arena eller det i nya fotbollshallen?

Så bra är Piteås lagdelar

Piteå Piteå IF:s damer åkte svidande ur Svenska Cupen efter Djurgårdens kvittering i sista sekunden. Det går inte att skylla på otur. PIF hade visserligen Julia Karlernäs utvisad men sjönk ner alldeles för långt mot det egna straffområdet. Det var påtaglig panik i flera situationer när bollen skulle bort. Målet hängde verkligen i luften och att det kom var inte orättvist.
Frågan är om inte PIF skulle ha flyttat upp Ikidi på mittfältet i slutet för att kunna möta motståndarna högre upp och inte falla så långt ner som nu blev facit. Det håller aldrig sällan någon längre stund.
Ungefär en månad kvar till seriepremiären. Här är statusen just nu.

Piteås trupp.
Målvakter: Moa Öhman, Cajsa Andersson.
Kommentar: Andersson imponerade mot Djurgården i närspelet där hon kom ut och tajmade rätt. Lugn, stabil målvakt och Öhman har tagit kliv framåt. Finns ingen anledning till oro.


Backar: June Pedersen, Lena Blomkvist, Faith Ikidi, Emelie Lövgren, Linnea Selberg, Moa Similä.
June Pedersen var mycket bra mot Djurgården och hennes hörnor lika farliga som vanligt. Lena Blomkvist hade ett misslyckat bakåtpass, men var annars mycket stabil och läste spelet rätt. Fortsätter på det hon byggde upp förra hösten.

Ikidi är inte i full form än efter skadan. Syntes bland annat i duellen när hon kunde fått straff emot sig mot DIF. Emelie Lövgren kommer vara bra som vanligt om kroppen håller ihop. Totalt sett ser det bra ut.

Mittfältare: Jo Blankenship, Ronja Aronsson, Johanna Antti, Selina Henriksson, Julia Karlernäs, Ellen Löfqvist, Linn Viklund.
Karlernäs har varit mycket stark i duellspelet flera matcher. Viktig. Aronsson kommer fram ännu mer offensivt. Löfqvist gör sitt stora jobb i det tysta.

Selina Henriksson har bra spelförståelse och kombinationsspel med centrala mittfältet. Ojämn i Umeå ifjol, kan hon hålla jämnheten i en serie högre upp är hon ett klart plus. Antti har spelat lite senaste åren och behöver nog mer tid för anpassning. Blankenship såg lite ovan ut i försvarsspelet i sitt inhopp mot DIF och stötte bort sig någon gång. Bra fötter och steg. Kommer blir ett fint tillskott när hon hunnit anpassa sig och tränat ordentligt.

Anfallare: Madelen Janogy, Elin Bragnum, Ceclia Edlund, Andrea Norheim, Nina Jakobsson.

Janogy och Bragnum skadade. Mycket värt om de kan komma tillbaka i bra form tidigt. Bryter mönster. Jakobsson ett klart utropstecken mot DIF. Har styrkan, huvudspelet och drivet med boll. Behöver våga ta fler avslut. Kan gå mot sin bästa säsong. Edlund jobbar stenhårt i båda riktningarna, har haft tuffare i Arcus när det gäller att slå sin motståndare. Troligtvis inte gynnad av den snabba mattan. Norheim som bäst i straffområdet där hon fint hittar ytorna och avsluten.

 

Piteås herrar har gjort klart med Samuel Naiwo. Det tog lång tid. Engelsmannen fick i slutändan inte de bud högre upp från divisionssystemet som han hade hoppats. Om han blir helt kvitt sin vadskada kommer Naiwo att göra en riktigt bra säsong och stå för en mängd mål och assist. Han tillhör inte den kategori lokala spelare som PIF vill satsa på, samtidigt är det en spelare som var länets sannolikt bäste ifjol och har en självklar plats i startelvan och höjer nivån och skapar en bättre träningsmiljö för hela gruppen.

 

Lillpite som vill upp i division 3 har värvat. Linus Thunström från Eskilstuna är klar för laget.

Öjebyn har värvat den tidigare pålitliga målskytten Viktoria Olovsson som är tillbaka i laget. Öjebyn vann för övrigt med 1-0 mot Norrsken i helgen.

Hemmingsmark har plockat in Erik Andersson och Erik Westerlund i laget. Duon har tidigare spelat i HIF. Backen Marcus Jonsson, tidigare i Munksund och Storfors, är också klar.

Nya provspelare i PIF

Piteå Piteå IF:s fotbollsherrar vann och förlorade i helgen. Det skedde med två nya provspelare i laget.
Det blev dubbla matcher i helgen.
Först seger mot Bergnäset med klara 6-0.
– Alla i startelvan fick 90 minuter, säger tränaren Jeppe Maurtizson.
Målen gjordes av Johannes Lidström 3, Samuel Naiwo, Alex Naylor och Joel Edström.
Det är fortfarande oklart om engelsmannen Naiwo kommer att spela med Piteå.
Han vill själv helst spela högre upp, men fjolårets bästa spelare i länet har inte klart med någon klubb än och har nu spelat flera matcher för PIF.
– Vi får se om han blir kvar, säger Marutizson.
Mot Bergnäset gjorde PIF en av säsongens hittills bästa insatser.
– Vi gör det bra i anfallsspelet där vi kom bättre i djupled än tidigare, vi höll också ett högre tempo och lyckades med vårt presspel vinna bollen högt upp. Så det var också bättre, säger en nöjd Mauritzson.
När Piteå dagen efter spelade mot Notviken var det ett helt annat lag PIF ställde på planen. En mängd spelare från juniorlaget fick chansen och svarade för bra insatser.
A-lagsspelaren Andreas Grimstad drog på sig två gula kort och blev utvisad med en stor del av matchen kvar.
Piteå förlorade med 3–5 sedan nyförvärvet Markus Fahlgren-Hällström satt två bollar och Gustav Nordh en, efter en egen dribblingsprestation följt av snyggt avslut.
PIF testade ett par nya spelare. Joseph Virtala som tidigare har spelat i Storfors har nyligen kommit tillbaka från USA och fick chansen.
William Rönnlund, mittback från Moröns numera nedlagada division 2-lag, var också med.
– De har tränat med oss ett tag och nu ska vi utvärdera hur det har gått så får vi se om det blir någon fortsättning för killarna.
Vill ni ha in fler spelare i laget?
­– Det är inget måste att vi utökar truppen, men det här var ett bra tillfälle att testa killarna. Vi kommer att sätta truppen snart, säger Jeppe Maurtizson.

Kylslagen premiär

Piteå Matchspelet på LF Arena är igång.

Piteås herrar spelade 2-2 mot IFK Umeå. Gästerna kvitterade efter en omställning i slutsekunderna. Onödigt.

Träningsmatcher handlar även om att kunna stänga en match. Det klarade inte Piteå. Nu blev laget lite utspritt i slutsekunderna, istället för tajta.

En summering i kortform.

Piteå vill även med Jeppe Mauritzson spela en passningsorienterad bollinnehavsfotboll med bollen på backen.

Hemmalaget ägde mest boll, tryckte upp ytterbackarna högt vilket gästerna utnyttjade i omställningar och en del diagonalbollar mellan ytterback som var högt upp och innerback. Så vid 1-0 när Robert Lidström, Infjärden ifjol och Piteå två år sedan, sprintade loss och placerade in bollen. Lidström skulle naturligtvis tillhöra PIF om intresset fanns och han bodde i Piteå. Hans inhopp mot Dalkurds för tre år sedan är fortfarande en av de bästa herrinsatserna senaste åren i den lokala fotbollen.

Piteås 1-1 gjordes av Gustav Rönnbäck-Wallin som tajmade rätt i straffområdet när Samuel Naiwo hade bollen för första gången efter sitt inhopp och spelade in. Återstår att se om Naiwo blir kvar. Han har ju sökt ett lag högre upp i seriesystemetunder hela försäsongen. Men tiden för det blir allt mindre.

Det var Svennisbyten med fem på en gång för Piteå precis innan 1-1-målet.

Erik Westbom, tidigare Munksund och Piteå, var lagkapten i Umeå.

Alex Naylor, en av de många inhopparna med 30 minuter kvar, placerade in 2-1 för Piteå.

Nio minusgrader (vissa trivdes mer än andra) och det är fortfarande rätt tidigt på säsongen. Vi ska inte dra några stora växlar här utan återkomma till närmare spelar- och spelanalyser lite längre fram.

 

Där kom svaren

Piteå Som jag skrev tidigare så var Piteås värvning av en central mittfältare oväntad. Nu kom svaret på varför det skedde.

Josefin Johansson är gravid. Ett avbräck såklart. Hon är laget personifierat mer än någon annan. 

Nu finns Jo Blankenship, Ellen Löfqvist och Julia Karlernäs som centrala mittfältare. Det ser starkt ut på positionen ändå, trots Josefins avhopp.

 

Det är över en månad sedan fotbollshallen stod klar. Än är det lite snö och is på planen. Som kommer fylla sitt syfte en månad den här vintern, men det är fyra månader sedan den skulle vara spelklar...

LF Arena hann blir klar först. Den är helt grön.

- Vi kunde ha spelar där igår redan, säger Piteås målvaktstränare Peter Bergstedt. 

Cupmatchen mot Djurgården blir i Arcus. Varseltiden för arenabyte har gått ut. 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar