Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Ren otur för Piteå

Piteå Det finns en sak jag ogillar mer än det mesta annat efter en match. Det här med att förklara ett resultat med ord som tur och otur. Det är att förenkla och reducera det som skett till något obegripligt när fotbollen allt som oftast är helt begriplig. Det som sker gör det av en anledning, det gäller bara att hitta det och inte kamouflera det med ord som tur eller otur.

Ändå är det facket jag tvingas sortera in Piteå-Rosengård i.

Piteå gjorde så mycket rätt - men fick så uselt betalt.

Det här var en oturlig 0-1-förlust.

Piteå gjorde i många stycken en snudd på suverän insats. Laget vann så många duller och hotade gästerna lika mycket som man själv blev sårat. Det mot ett lag rankat sexa i Europa. Det är inte kattpiss, det är förbannat starkt.

Ändå var det inte oväntat.

Rosengård ville inte spela i kylan på LF Arena  och hade sin Champions League-match i veckan i bakhuvudet. Det var tydligt inte bara i laguppställningen.

Piteå small på från första sekund. Josefin Johansson är ingen tekniker eller stor passningsspelare och kommer så aldrig att bli.

Men som kulturbärare och arbetsnarkoman är hennes betydelse överlägsen. Första kvarten var hon enorm. Innan fem minuter hade gått hade kapten slängt sig två gånger om och hänsynslöst offrat sin kropp för att täcka skott. Hon följde upp med att smålla på, vinna dueller och sno boll från stjärnorna i bortalaget. Josefin anförde PIF och PIF följde efter.

Efter att Rosengård varit bättre första tio minuter vann PIF allt mer boll och ofta högt. Det skapade ytor nära mål och chanser och fasta situationer som gav fler chanser.

Andra delen av första halveken och den första av andra var Piteå det bättre laget som skapade mer chanser.

June Pedersen hade en hörna i stolpen, Felicia Karlsson ett skott från nära håll rakt på målvakten och vid ett par röriga situationer framför Rosengårds mål osade det mål för hemmalaget.

Rosengård var inte utspelat, de var bara bleka men även ett sådant sjättelag i Europa kan vara tillräckligt bra för att vinna.

Så kom en hörna, rörig situation och en styrning till 1-0.

Den typ av chans som PIF redan haft två av utan att få in.

Snopet.

Men inte otur.

Den delen kom när Emma Berglund i Rosengård sträckte ut hela armen och täckte ett skott i straffområdet minuterna efter.

Domaren Malin Johansson stod bra placerad men valde att inte döma straff. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att hon inte såg exakt vad som hände. Jag brukar vara restriktiv när det gäller straffar för hands. Många vill ha det så fort bollen tar på en arm eller hand i straffområdet. Men min och regelbokens tolkning är att det ska finnas en medveten bollsökande rörelse med.

Det finns det långt ifrån alltid, Den här gången var det så tydligt att så var fallet.

Domaren tolkade situationen fel. Det var inte Piteås fel - det var otur. För det här var en match där Piteå var värda en kvitteringchans från elva meter och en därefter sannolikt helt öppen match.

Nu blev det inte så.

Otur.

 

Fler resultat: Piteås herrar förlorade borta mot finska TP47 med 1-3. Pontus Sundqvist blev Piteås målskytt.

IFK Arvidsjaur vann en träningsmatch mot Lycksele med 6-2. 

 

 

"I Hif vi trivs"

Hemmingsmarks slogan "I Hif vi trivs" verkar gälla för Viktor Eliasson och Niclas Nilsson.

Duon har många säsonger i föreningen bakom sig och nu tar de ett steg till.

Eliasson blir ny huvudtränare i laget och Nilsson spelande assisterande tränare. Jens Viklund kommer också att hjälpa till från sidlinjen.

Klart att namnen Nilsson och Viklund ska ingå i Hemmings ledning.

PIF får specialinbjudan

Piteå Piteå IF:s flickor 17 tillhör de bästa lagen i Sverige.

Nu har laget fått en specialinbjudan. Från Gothia Cup som avgörs 15-21 juli.

Åtta lag från Sverige och lika många från utlandet har fått inbjudan att delta i klassen.

De svenska klubbarna är:

FC Rosengård
Djurgårdens IF FF
Kristianstads DFF
LB07
AIK
Piteå IF
Umeå IF FF
Växjö DFF

– De lag som ställer upp är alla väldigt duktiga på att få fram egna unga och duktiga spelare. Många av klubbarna har även spelare som är representerade i ungdomslandslagen, säger Victoria Sandell som är sportchef för Elitfotboll dam, i ett pressmeddelande.

Piteås provspelare

Piteå Mohamed Bangura till Piteå IF?

Njaa. Förmodligen inte. Misstänker att PIF får lite svårt att matcha löneanspråken och att anfallaren själv vill lira högra än fjärdedivisionen. Men just nu är han i alla fall och tränar med Piteå. 

Spel i Arnes Bil cup verkar det ändå bli. Men sen talar all logik för att det ska ta stopp.

Det finns mer realistiska alternativ för Piteå.

 

Samuel Naiwo, fjolårets främste spelare, tränade med PIF förra veckan och gör nu samma sak med Skellefteå FF.

Naiwo vill fortsatt spela högre upp än division 2. Jag tror att han kommer att hamna där också.

 

Robin Palacios är en mittfältare som tillhörde Vasalund och Enskede i division 1 förra säsongen. Nu ska han provträna med PIF får vi se. Piteå kommer inte att ta annat än en spelare som verkligen är ledande i laget.

 

Momodou Cham stämde inte in på den profilen och därför blir det inget kontrakt med Piteå den spelaren. Med tanke på att han hade svårt att platsa i division 1 senaste säsongen så känns det logiskt.

Från PIF till häng med Simeone

Piteås förra spelare Fransisca Ordega spelar som jag tidigare har skrivit med Atletico Madrid. Där verkar hon hänga en del med både Diego Costa och Diego Simeone. Ordega trivdes inte andra säsongen i Piteå och lämnade i förtid, men visst finns det en hel del likheter i tränarfilosofin mellan Simeone och Stellan Carlsson.

Vi gör ett tvärt inkast därifrån och landar i den lokala fotbollen. Det blir några kortisar:

 

Piteås herrar hittade efter mycket om och men en tid i Arcushallen och kunde sent på lördagen spela mot Umeå FC. Simon Mårtensson trivs alltid bra mot PIF och stänkte nu in två bollar. Piteås gjordes av Andreas Grimstad.

 

Öjebyns damer har tagit in Eva Risberg som spelare/assisterande tränare för säsongen.

 

Det är fortfarande för blött i fotbollshallen för att kunna spela där. Piteå IF:s damer som hade tänkt iniviga hallen i dag fick därmed träna i Bergsviken.

Lagets Madelen Jangoy ska operera menisken och vi får se hur många veckor hon blir borta.

 

Simon Marklund från Piteå provspelade med Blackburn. Det blev spel med U23-laget och det blev ett mål (hörna direkt in) av honom i 4-2-matchen mot Oldham. Inget kontrakt nu, men Simon säger att inget är uteslutet längre fram.

 

Infjärdens herrar plockar in Theodor Berntzen i laget.

 

Storfors division 4-lag har tagit in Jens Degerling.

 

Arnes Bil cup avgörs fredag-söndag i Arcushallen. Vi sänder alla matcher på pt.se i samarbete med NSD/Kuriren. Missa inte det!

 

 

Tankar efter PIF-Bajen

Piteå Piteå tappade poäng mot Hammarby (3-3). Det var inte ett långskott. Det var två.

Tävlingsmatcher i februari. Piteå IF har jobbat hårt genom Stellan Carlsson för att få igenom konceptet med ett gruppspel i Svenska Cupen den tid på året när du tvingas pulsa genom en meter snö om du tar genvägen till arenan. Inte heller när serierna drar igång i april är lagen absolut toppslag. Det kommer senare. Att cupspelets start läggs en månad efter den gemensamma träningen inletts säger naturligtvis en del om cupens status. Damallsvenskan är viktigast.

Sanningen kvarstår ändå. Piteås bästa chans till en nationell titel är cupen. I en serie över 22 omgångar krävs mer för att bli mästare. Ju färre matcher, desto större chanser att skrälla. Piteås chans att slå Rosengård, Linköping och Eskilstuna är större i en match än över dubbla möten där andra resultat också ska in i ekvationen.
När förra säsongen avslutades var PIF seriens formstarkaste lag. En bra vinter gjorde att laget kunde behålla det viktigaste och addera med intressanta namn. Det gjorde PIF till en guldutmanare.
Första veckan 2018. Be mig plocka ut Piteås tre bästa spelare kommande säsongen och svaret hade landat på givna Faith Ikidi, samt fjolårshöstens rakter Elin Bragnum och Madelen Janogy. Bäst är inte alltid samma som mest betydelsefulla, men jag hade landat på den här trion. Några veckor senare är samtliga skadade.
Mötet mot Hammarby kan därför defineras lika mycket utifrån vilka som var på planen som utanför den.
Hur skulle Piteå klara sig utan en mittback i världsklass och sina två främst utpräglade kreatörers fart och teknik?
Svaret blev inte entydigt.
Oavsett vilka PIF sätter på planen finns en grundram. Förhållningssätt och principer som styr spelet mer än enskilda individer. I det ligger framgångarna.
På Arcushallens studsiga, snabba matta gäller framförallt en sak.
Sätt motståndarnas försvar i arbete. Pressa. Det är svårt att anfalla, men ofta än svårare att försvara på mattan där bollen studsar runt. På det stora hela, och framförallt inledningsvis, visade PIF upp just det. Precisionen i inläggen skapade en mängd chanser. June Pedersen prickade, ribban, stolpen och hade totalt tre bollar alldeles vid mållinjen med sina hörnor.
PIF fick två mål bortdömda, Josefin Johansson kom i andravåg och sköt utanför tre gånger om, Ronja Aronsson vände och vred och avslutade. Julia Karlernäs och Nina Jakobsson nickade, men inte i mål.
Piteå skapade ett tiotal bra lägen i den här matchen. Mycket bra. Tre mål var utifrån lägena i underkant, men inte svagt, och det är där någonstans vi landar i slutsatserna. Piteå skapade mycket och på sättet det går att förvänta sig, främst genom inlägg.
June Pedersen som brukar sätta ungefär varannan straff gjorde nu mål. Julia Karlernäs fick drömträff till 2-1 och Johanna Antti räddade poäng till 3-3 efter inlägg Pedersen, nick Karlernäs och retur från målvakten. Två fasta situationer. Ett långskott. Jag hade gärna sett att Piteås forwardar kunde utmana, slå sin spelare och sätta bollen. Det såg vi inte.
Hammarby satte två långskott. Rena drömträffarna. Det lär inte hända igen. Laget fick väldigt bra utdelning, samtidigt missade Piteå lite i markeringarna vid ett mål, kunde tagit andrabollen vid ett och bjöd på för stor löpyta längs kanten vid ett annat.
Studsig plan. Saker att fila på. Piteå saknade Ikidis aura, Bragnum och Janogys driven mot en. Något annat hade varit oväntat. Två är snart tillbaka. Det här kommer bli bra i slutändan.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar