Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Ren otur för Piteå

Piteå Det finns en sak jag ogillar mer än det mesta annat efter en match. Det här med att förklara ett resultat med ord som tur och otur. Det är att förenkla och reducera det som skett till något obegripligt när fotbollen allt som oftast är helt begriplig. Det som sker gör det av en anledning, det gäller bara att hitta det och inte kamouflera det med ord som tur eller otur.

Ändå är det facket jag tvingas sortera in Piteå-Rosengård i.

Piteå gjorde så mycket rätt - men fick så uselt betalt.

Det här var en oturlig 0-1-förlust.

Piteå gjorde i många stycken en snudd på suverän insats. Laget vann så många duller och hotade gästerna lika mycket som man själv blev sårat. Det mot ett lag rankat sexa i Europa. Det är inte kattpiss, det är förbannat starkt.

Ändå var det inte oväntat.

Rosengård ville inte spela i kylan på LF Arena  och hade sin Champions League-match i veckan i bakhuvudet. Det var tydligt inte bara i laguppställningen.

Piteå small på från första sekund. Josefin Johansson är ingen tekniker eller stor passningsspelare och kommer så aldrig att bli.

Men som kulturbärare och arbetsnarkoman är hennes betydelse överlägsen. Första kvarten var hon enorm. Innan fem minuter hade gått hade kapten slängt sig två gånger om och hänsynslöst offrat sin kropp för att täcka skott. Hon följde upp med att smålla på, vinna dueller och sno boll från stjärnorna i bortalaget. Josefin anförde PIF och PIF följde efter.

Efter att Rosengård varit bättre första tio minuter vann PIF allt mer boll och ofta högt. Det skapade ytor nära mål och chanser och fasta situationer som gav fler chanser.

Andra delen av första halveken och den första av andra var Piteå det bättre laget som skapade mer chanser.

June Pedersen hade en hörna i stolpen, Felicia Karlsson ett skott från nära håll rakt på målvakten och vid ett par röriga situationer framför Rosengårds mål osade det mål för hemmalaget.

Rosengård var inte utspelat, de var bara bleka men även ett sådant sjättelag i Europa kan vara tillräckligt bra för att vinna.

Så kom en hörna, rörig situation och en styrning till 1-0.

Den typ av chans som PIF redan haft två av utan att få in.

Snopet.

Men inte otur.

Den delen kom när Emma Berglund i Rosengård sträckte ut hela armen och täckte ett skott i straffområdet minuterna efter.

Domaren Malin Johansson stod bra placerad men valde att inte döma straff. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att hon inte såg exakt vad som hände. Jag brukar vara restriktiv när det gäller straffar för hands. Många vill ha det så fort bollen tar på en arm eller hand i straffområdet. Men min och regelbokens tolkning är att det ska finnas en medveten bollsökande rörelse med.

Det finns det långt ifrån alltid, Den här gången var det så tydligt att så var fallet.

Domaren tolkade situationen fel. Det var inte Piteås fel - det var otur. För det här var en match där Piteå var värda en kvitteringchans från elva meter och en därefter sannolikt helt öppen match.

Nu blev det inte så.

Otur.

 

Fler resultat: Piteås herrar förlorade borta mot finska TP47 med 1-3. Pontus Sundqvist blev Piteås målskytt.

IFK Arvidsjaur vann en träningsmatch mot Lycksele med 6-2. 

 

 

De provtränar med PIF - hela listan

Piteå Piteå IF ska inte missa en enda lokal talang. Nu har en ny sportgrupp inrättats. 
Jens Hedström är anställd av Piteå IF med bland annat en roll som sportchef.
– Men det är bra om inte bara jag ser dom lokala spelarna. Därför har vi tagit fram en grupp där vi kan diskutera namn, säger han.
I gruppen ingår idel rutinerade fotbollsnamn: Peder Nilsson, Christer Sundqvist, Anders "Göken" Lundgren, Alexander Lindahl, Jens Hedström och Johan Norberg.
Som ett första led har den nya gruppen kommit fram till vilka lokala spelare som får chansen att träna med PIF på tisdag och delta i en internmatch onsdag.
De inbjudna spelarna är.
Hemmingsmark: Andreas Grimstad och Isak Olofsson.
Infjärden: Jens Marklund och Fredrik Marklund.
Älvsbyn: Jonathan Dahlberg.
Storfors: Filip Berglund, Peter Berglund, Anton Lundmark, Markus Fahlgren Hällström, David Norell.
Lillpite: Victor Wiklund. Lillpite ska kvala så föreningarna har kommit överens om att Wiklund bara spelar en halvlek.
Mer om detta i PT imorgon.

Mer Silly season:

Munksund/Skuthamn har gjort klart med tränare för kommande säsongen i division 5 södra.

Det blir duon Jörgen Lundmark och Åke Lindvall som fortsätter även nästa år.

Som tidigare nämnt i papperstidningen fortsätter Birger "Bibban" Grahn som tränare i Notviken som föll i division 1-kvalet.

Halva oktober har passerat. Det betyder att fotbollshallen ska vara uppsatt om bara två veckor. Det närmar sig!

 

PIF tappade kompassen i dimman

Piteå Det spelar ingen roll vad du har med dig i övrigt. Men den som ska hitta i dimman behöver en kompass. Piteå tappade sin och blev desorienterat. Det kan kosta inte bara ett silver, utan även ett brons.
Piteå hade verkligen alla förutsättningar att besegra Eskilstuna.
Hemmaplan.
Favoritmotståndet på andra sidan.
Ledning med 1-0.
Och med 2-0.
En utvisning för gästerna.

Bara 30 minut kvar.

Kartan i ena handen. Kompassen i den andra.
Stabil kurs. Allt bra.
Då tappade PIF färdriktningen och gick vilse i både tid och rum i en dimma vi inte upplevt på den här sidan Lûtzen.
Signalerna var inte stora men tydliga och gav utslag. Lite längre avstånd. Mer passivitet istället för aggressivitet.  Några steg bakåt istället för framåt. Eskilstuna var bra. Piteå som varit riktigt bra drog sig tillbaka, satte inte press som förut, blev rädda att förlora och tappade både den karta och kompass som satt laget i den position man var. Små avsteg fick stora effekter.
Om Piteå nu var en spelare mer märktes det inte. Den tjocka dimman hindrade all sikt från ena långsidan till andra.
Piteå hade chansen att gå upp på samma poäng som Eskilstuna i kampen om lilla silver.
Vi behöver inte klä den här besvikelsen med några vackra ord. Att tappa två mål sista halvtimmen med en spelare mer är svagt, dåligt, underkänt. Välj vad ni vill. Tillräckligt bra är det inte.
Att machen i sig slutade 2-2 är inte mycket att säga om. 
Piteå hade sina lägen. Madelen Janogy (härlig form) sköt fin in 1-0. June Pedersen gjorde en June Pedersen och knorrade in en hörna. Lotta Ökvist sköt i stolpen. Madelen Janogy hade ett vasst avslut som Felicia Karlsson kunde ha satt i öppet mål.
Eskilstuna blev blåst på en straff i första halvlek när Hilda Carlén var fel ute. Fick en till skänks i andra vid kvitteringen när Olivia Schough medvetet sprang in i Lena Blomkvist..
Petra Johansson placerade fint in 1-2 och hade ett par vassa chanser i övrigt.
Det här var en match där PIF gick vilse sista halvtimmen. Nu gäller det att hitta stigen snabbt om det ska bli ett litet silver.
Till sist så...
...är Ellen Löfqvist ännu inte tillbaka efter infektionen som för en månad sedan snart skulle vara över.
...har Madelen Janogy haft samma typ av utvecklingskurva som vi sett flera andra spelare få under sin första säsong i Piteå. Påminner mycket om Fransisca Ordegas första säsong. Men Janogy kommer att vara bättre den andra. Allt talar för det.
...får PIF strida för att behålla bronsplatsen. Spelschemat är tufft.

Nu blir det spännande Lillpite

Piteå Lillpites dröm om division 3 skjuts på framtiden.
Åtminstone en vecka.
LIF hade chansen att gå upp till trean redan i dag vid seger mot Skogså och om Umeå-Robertsfors kryssade.
Men det blev 0-0 för Lillpite mot Skogså.
Oavgjort var inte orättvist.
Det var blött, mycket kamp och en hel del tekniska misstag på LF Arena.
Lillpite hade de bästa chanserna i första halvleken. Andreas Olofsson kom fri men målvakten räddade när Olofsson gick i sidled för att sätta bollen.
Lillpite hade ett bättre mittfältsspel i första halvlek (Victor Wiklund var organisatören) och ett rakare djupledsspel som förmådde att hota mer än vad gästerna gjorde.
Det gästerna hade kom efter enklare misstag i Lillpites försvar.
I andra ryckte Erik Hansson loss och borde ha gjort mål för hemmalaget men gästernas målvakt gjorde en parad med bägge benen.
Sen fick LIF problem. Laget såg allt mer trött ut. Misstagen i mottagningar, passningsspelet och framförallt valen ute på planen blev fler. Förmodligen på grund av trötthet. Skogså arbetade sig uppåt och tog över under mitten av halvleken. Laget hade ett stolpskott och ett par fina lägen framför mål.
I slutet tryckte Lillpite upp för ett avgörande. Andreas Olofsson hade ett fint läge som räddades.
På det stora hela ingen välspelad match och någon riktig division 3-kvalité kan jag i ärlighetens namn inte prata om. Men det var mycket på spel och blött samt kallt. Skönspel hade förvånat.
Nu blir det en avgörande match mot Lillpite borta mot Umeå FC Akademi nästa helg.
Umeå leder i skrivande stund sin match mot Robertsfors.
Det betyder att både Umeå och Lillpite har fyra poäng, men Umeå fler gjorda mål, så Lillpite måste i så fall vinna bortamatchen mot Umeå. Det blir säsongens svåraste uppgift. Av vad jag har sett av Umeå tidigare under säsongen är det ett passningsorienterat lag av klar division 3-klass som borde hålla sig kvar.
Men upp till bevis för båda lagen.

Här är tränarna ISK vill ha

Piteå Infjärdens SK kunde tidigt fira avancemanget till division 1 i fotboll.

Medan lagets skyttedrottning Cajsa Hedlund stänker in bollar för Lillpite i handboll planerar fotbollslag vidare för nästa säsong.

Det är ännu inte klart vem som kommer att vara tränare. Men allt. Då menar jag verkligen allt, talar för att Peder Rending och Josef Hedlund fortsätter.

- Vi har pratat med sektionen i söndags och den vill ha oss kvar, bekräfter Peder Rending.

Nu hamnar bollen hos spelarna.

- Vi ska diskutera med dom också. Det är inte mer än rätt. Vi har varit tränare i fyra år och vill höra hur spelarna tänker kring en fortsättning med oss.

På spelarsidan har inget hänt än. Klart är att Rebecka Strandberg lägger handbollen vid sidan och koncentrerar sig på fotbollen framöver.

ISK har en månads uppehåll och kör sedan igång träningen igen.

 

 

Han är klar för PIF

PITEÅ Han har varit helt ordinarie i Piteås försvar i år. Nu är Pontus Sundqvist klar för en fortsättning.
Piteå IF värvade mittbacken Pontus Sundqvist från Hemmingsmark inför den senaste säsongen.
Den 23-årige mittbacken har svarat för en fin säsong där han har varit ett stående inslag i backlinjen.
– Det är en spelare som vinner mycket på sin spelförståelse och hans förmåga att läsa situationerna gör att han fattar bra beslut och sällan hamnar i dåliga lägen. Det är hans största styrka, säger sportchefen Jens Hedström.

Pontus Sundqvists nya kontrakt med Piteå IF gäller för 1+1 år.
Följande spelare är nu klara för fortsatt spel i PIF nästa säsong: Richard Nordlund (målvakt), Johan Hedström, Samuel Flodin, Simon Jamehdar, Johannes Lidström, Pontus Sundqvist.
Robert Clark (Ytterhogdahl) samt Infjärdens Jens och Fredrik Marklund och Petter Westerlund från juniorlaget samt Hemmingsmarks Andreas Grimstad provspelar med Piteå.
Fler spelare är också på ingång att göra det.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar