Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Ren otur för Piteå

Piteå Det finns en sak jag ogillar mer än det mesta annat efter en match. Det här med att förklara ett resultat med ord som tur och otur. Det är att förenkla och reducera det som skett till något obegripligt när fotbollen allt som oftast är helt begriplig. Det som sker gör det av en anledning, det gäller bara att hitta det och inte kamouflera det med ord som tur eller otur.

Ändå är det facket jag tvingas sortera in Piteå-Rosengård i.

Piteå gjorde så mycket rätt - men fick så uselt betalt.

Det här var en oturlig 0-1-förlust.

Piteå gjorde i många stycken en snudd på suverän insats. Laget vann så många duller och hotade gästerna lika mycket som man själv blev sårat. Det mot ett lag rankat sexa i Europa. Det är inte kattpiss, det är förbannat starkt.

Ändå var det inte oväntat.

Rosengård ville inte spela i kylan på LF Arena  och hade sin Champions League-match i veckan i bakhuvudet. Det var tydligt inte bara i laguppställningen.

Piteå small på från första sekund. Josefin Johansson är ingen tekniker eller stor passningsspelare och kommer så aldrig att bli.

Men som kulturbärare och arbetsnarkoman är hennes betydelse överlägsen. Första kvarten var hon enorm. Innan fem minuter hade gått hade kapten slängt sig två gånger om och hänsynslöst offrat sin kropp för att täcka skott. Hon följde upp med att smålla på, vinna dueller och sno boll från stjärnorna i bortalaget. Josefin anförde PIF och PIF följde efter.

Efter att Rosengård varit bättre första tio minuter vann PIF allt mer boll och ofta högt. Det skapade ytor nära mål och chanser och fasta situationer som gav fler chanser.

Andra delen av första halveken och den första av andra var Piteå det bättre laget som skapade mer chanser.

June Pedersen hade en hörna i stolpen, Felicia Karlsson ett skott från nära håll rakt på målvakten och vid ett par röriga situationer framför Rosengårds mål osade det mål för hemmalaget.

Rosengård var inte utspelat, de var bara bleka men även ett sådant sjättelag i Europa kan vara tillräckligt bra för att vinna.

Så kom en hörna, rörig situation och en styrning till 1-0.

Den typ av chans som PIF redan haft två av utan att få in.

Snopet.

Men inte otur.

Den delen kom när Emma Berglund i Rosengård sträckte ut hela armen och täckte ett skott i straffområdet minuterna efter.

Domaren Malin Johansson stod bra placerad men valde att inte döma straff. Jag kan inte tolka det på annat sätt än att hon inte såg exakt vad som hände. Jag brukar vara restriktiv när det gäller straffar för hands. Många vill ha det så fort bollen tar på en arm eller hand i straffområdet. Men min och regelbokens tolkning är att det ska finnas en medveten bollsökande rörelse med.

Det finns det långt ifrån alltid, Den här gången var det så tydligt att så var fallet.

Domaren tolkade situationen fel. Det var inte Piteås fel - det var otur. För det här var en match där Piteå var värda en kvitteringchans från elva meter och en därefter sannolikt helt öppen match.

Nu blev det inte så.

Otur.

 

Fler resultat: Piteås herrar förlorade borta mot finska TP47 med 1-3. Pontus Sundqvist blev Piteås målskytt.

IFK Arvidsjaur vann en träningsmatch mot Lycksele med 6-2. 

 

 

PIF dam spelar i herrtröjor

Piteå Han spelade med Piteå IF mot Skellefteå FF. Nu är det klart att Pontus Wixner återvänder till sin förra klubb efter en sejour i FC Munkan.

Tränare Johan Norberg till lagets hemsida:

"Jag imponerades av Pontus spelförståelse redan när han var ny i utvecklingslaget. Trots att han var bland de yngre i laget spelade han på ett väldigt smart och moget sätt. I Pontus får vi en bolltrygg och hårt arbetande spelare som vi kan använda på flera olika positioner. Riktigt roligt att spelare vi fostrat kommer tillbaka till klubben". 

 

Mer PIF, men dam.

Madelen Janogy som skadade sig i helgen mot Kvarnsveden borta har ännu inte fått något besked om hur allvarlig skadan är. Hon kan gå utan kryckor men särskilt fort går det inte.

PIF kommer för övrigt att spela i en ny tröjfärg på bortaplan - svart.

För övrigt kommer PIF att spela i herrtröjor på hemmaplan den här säsongen. Adidas hade slut damtröjor så det blir en herrmodell vilket gör att den inte riktigt är anpassad för spelarna i PIF dam och helt enkelt lite stor. Inte optimalt när motståndarna vill rycka i tröjan.

 

 

 

 

 

PIF ska träna anfallsspel

Piteå Piteå IF föll borta mot Kvarnsveden med 0-2 i dagens träningsmatch.

Enligt Stellan Carlsson skapade PIF en del bra chanser och hemmalaget gjorde mål på sina två enda skott i matchen.

Känslan inför säsongen är att PIF har en bredare och jämnare trupp än tidigare. Det som kan saknas är den där spetskvalitén i avgörande lägen. Det kommer att hänga på flera spelare vid olika tillfällen snarare än att ett par står för nästan alla avgörande offensiva insatser.

I vanlig ordning kommer fasta situationer vara ett mycket starkt vapen. Inte minst med June Pedersens fina vänsterfot och Julia Karlernäs skicklighet i huvudspelet. Men det gäller att kunna falla tillbaka på mer än så också.

Förhoppningsvis lossnar det när PIF nu har sagt att det ska nötas vidare på det.

Madelen Janogy skadade knät och vi får se hur länge hon blir borta. Kan vara allvarligt.

 

Piteås herrar presterade ömsom vin ömsom vatten i 2-2-matchen mot Skellefteå.

Vi kan konstatera att det kommer vara de engelska spelarna som ska lyfta PIF och stå för de avgörande individuella avgörande momenten. Kanske blir Moses frälsaren. Ja - Duckrell alltså. Han och Samuel Naiwo kommer leverera en hel del poäng i tvåan. Var så säkra.

Till sist resultaten som jag har kommit över i helgen.

 

Stora Coop Norrbotten herrar
Kiruna–Infjärden 6–3
Målen ISK: Jens Marklund 2, Nicholas Johansson.
Träningsmatcher herrar
Piteå IF 2–Alterdalen 2–4
Munksund/S–Byske 2–4
Målen MSSK: Christofer Fahlman 2.
Älvsbyn–Jokkmokk 8–0

Trendbrott - lagen blir fler

Piteå I många år har antalet fotbollslag i Piteå, Älvsbyn, Arvidsjaur och Arjeplog allt som oftast blivit färre men senaste åren har faktiskt ett trendbrott skett.

För tolv år sedan var antalet A-lag i området 29. År 2014 var det nere i 20. Rosvik (herr), Arjeplog (herr), Norrfjärden (herr) och Hemmingsmark (dam) är exempel på lag som försvunnit senaste åren.

Men samtidigt har flera herrlag kört igång igen (som Nybyn och Sikfors), eller likt i FC Munkans fall tillkommit.

Antalet lag ökar jämfört med förra året från 22 till 24.

Anledningen är att Blåsmark har ett damlag igen och Svensbyn ett herrlag. Det står klart när fotbollsserierna har spikats.
Blåsmark lade ner sitt damlag efter säsongen 2011 i och med en hopslagning med Storfors till Piteå Södra, men nu är Blåsmark med i division 4 södra.
I år blir det till skillnad mot ifjol två serier – södra och norra. Lagen spelar mot varandra tre gånger. Totalt 18 matcher.
Södra ser ut så här: Bergnäset 2, Blåsmark, IFK Arvidsjaur, Infjärden 2, Norrsken, Sikfors, Storfors 2.
Serien inleds helgen 8-9 maj.

Herrfemman är mer intressant än på flera år. Ifjol var det stor skillnad mellan bottenlagen och de två toppgängen Alterdalen och FC Munkan. Varav det senare gick upp.
Till i år har Öjebyn och Munksund flyttats ner till serien. Dessutom återfinns Älvsbyn där sedan tidigare och nu även Svensbyn som är tillbaka efter några års uppehåll.
Nybyn är också i södra femman där det blir matcher av derbykaraktär hela tiden.
Serien drar igång 8-9 maj.
Premiärmatcherna: IFK Arvidsjaur 2–Infjärden 2, Sikfors–Alterdalen, Älvsbyn–Storfors 2, Svensbyn–Munksund/Skuthamn, Öjebyn–Nybyn.
I mellersta femman spelar bland andra Älvsbyn 2 med lag från Boden och Luleå.

Till sist...

Här är A-lagen som fanns 2005.

Lagen markerade med * har upphört.

Division 2 herrar

Piteå

Hemmingsmark

Division 3 herrar

Infjärden

Division 4 herrar

Munksund/Skuthamn

Älvsbyn

Storfors

Arvidsjaur

Division 5 södra herrar

Old Socer Boys*

Rosvik*

Norrfjärden*

Jävre*

Svensbyn

Öjebyn

Division 5 västra herrar

Vidsel*

Lillpite

Arjeplog*

Vistträsk*

Division 2 damer

Piteå

Infjärden

Svensbyn

Division 3 damer

Piteå FF*

Norrsken

Sikfors

Storfors

Division 4 damer

Blåsmark

Munksund/Skuthamn

Arvidsjaur

Älvsbyn

Öjebyn

 

Tillkommit sedan 2005 har FC Munkan, Nybyn och Alterdalen.

 

Skadade spelare

Piteå De damallsvenska lagen laddar för fullt inför premiären om en knapp månad.

Men för flera av Piteås före detta spelare är läget inget vidare.

Irma Helin som lämnade PIF efter säsongen väntar på en magnetröntgen. Hon spelade stora delar av förra säsongen med en dålig vänsterfot och förutom den är det nu även ett knä som ställer till det. Några tävlingsmatcher har det därmed inte blivit med Linköping.

I Djurgården är sedan tidigare Emilia Appelquist knäskadad, korsbandet. De tidigare PIF-spelarna Hallbera Gisladottir och Tempest-Marie Norlin återfinns den här säsongen också i laget.

I Vittsjö så väntar Clara Markstedt på operation. Hon riskerar att missa den allsvenska premiären. Markstedt har en benbit i knät som måste avlägsnas. 

Cupfest

Piteå Kvartsfinalen i Svenska Cupen Piteå-Rosengård spelades i lördags.

Innan årets upplaga av turneringen är avgjord är redan starten på nästa upplaga av Svenska Cupen lottad.

I omgång 1 stöter två Piteålag på varandra.

Det blir ett derbymöte: Infjärden-Storfors.

Matchen ska spelas 31 maj.

Här är cuplottningen.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar