Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Piteås väg är helt rätt

Piteå Hur Jeppe Mauritzson är som tränare?

Inte en aning.

Ändå känns Piteå IF:s rekrytering helt rätt. Det här sänder ut rätt signaler.

Jag har tidigare skrivit att jag inte bryr mig så mycket om hur PIF resultatmässigt lyckas nästa år, eller nästa eller nästa.

Det viktiga är att laget lägger en grund som i framtiden skapar elitfotboll i Piteå på herrsidan och då pratar jag Superettan.

Då krävs det att man tar vara på och utvecklar lokala talanger. Basen i lagbygget måste vara lokal. Sedan behöver det spetsas med toppar utifrån, men om PIF ska nå någonstans så är det lokal prägel som gäller nu.

Det är också den väg föreningen har valt. Tillsättningen av ett lokalt sportråd som håller koll på de lokala killarna ute i de andra föreningarna var helt rätt. Historiskt har PIF missat en del spelare eller tagit dem för sent. Nu finns bättre förutsättningar att göra rätt från början. Det är steg ett.

Att Jens Hedström också uttryckligen säger att de lokala spelarna ska utgöra 80 procent av truppen inom en snar framtid känns också bra. Ett mål som kräver att PIF agerar och det gör man också.

Att klubben nu plockar in en utvecklingsorienterad tränare för herrlaget och som även stöttar ungdomsfotbollen är helt rätt.

Jag har ingen anin om Jeppe Mauritzson som person, men när spelarutvecklingen nämns som den stora anledningen till att han tas in känns det rätt. Det är också bara att se på hans cv vad han har sysslat med. Just det, utveckling av spelare.

Piteå har helt rätt tänk. Med Pitemodellen som klubbarna i kommunen gemensamt tagit fram, den nya fotbollshallen som kommer och fotbollsklasserna samt att det bästa laget satsar lokalt så innebär det här att kommunen har tagit ett stort steg för att bygga upp talangverksamheten även på herrsidan.

För ska vi vara ärliga så är norrbottnisk herrfotboll väldigt långt borta från eliten just nu och det är inte okej i ett län med 250 000 invånare.

Piteå utan tro och Faith

Piteå De inledde utan Faith och avslutade utan tro.

Då är Piteå IF inget bra lag.

Sju vinster. Självförtroende, styrka, täta lagdelar, vunna dueller, ödmjuk men ändå obeveklig tro på förmågan.

När Julia Karlernäs skyndade sig att hämta kvitteringsbollen för att kunna ösa på för ett ledningsmål mot Linköping målade hon i samma veva upp en bild av vad Piteå var och stod för. Ett lag just där och just då helt utan mentala begränsningar. Med en enorm tro på den egna förmågan och som bevisade det fullt ut.

Men då var då och nu är nu som en just nu hyfsat framgångsrik ledare hade sagt.

Några omgångar senare brottas Piteå med flera problem.

Laget har gått från att ta kommandot till att falla undan det. Från att agera aktivt till att inte kunna reagera när motståndarna gör mål. Det är aldrig bra.

Starten mot Vittsjö var lovande. Piteå tryckte upp laget, Julia Karlernäs och Ellen Löfqvist vann duellerna. Madelen Jaongy rev upp sår på vänsterkanten. June Pedersen matade in bollar och Nina Jakobsson älgade loss med sitt långa steg.

Vittsjö flämtade, missade en rensning och Julia Karlernäs tvekade aldrig. Hon tryckte in bollen och hade vid behov gjort samma med målvakten utan att blinka.

Sedan kom omställningarna, bristen på kommunikation och noggranhet. Bolltapp i fel lägen. 

Mer skulle komma.

Inlägg från vänster. Selina Henriksson tittade boll, tappade markeringen och 1-1. Inte för att raset var hennes fel, men det målet blev starten.

Misslyckad offsidefälla 1-2.

Ingen i PIF skyndade sig för att hämta bollen.

Ballongen var sprucken. Presspelet fungerade inte, Piteå låg för långt ifrån, hade varken energin, eller det kollektiva spelet att komma tillräckligt nära Vittsjö. Gästerna kontrade. Ett segt Piteå utan skadade Faith Ikidi hade små möjligheter att hänga med. Det gjorde laget inte heller.

Ingen press på Michelle de Jong. Pang! 1-3.

Ingen press på Linda Sällström. Pang! 1-4.

Ett Piteå som vunnit sina segrar genom dominant närkampsspel, synkroniserad press och förmågan att inte ge motståndarna någon tid gav nu massor av tid, jobbade en och en och orkade inte. Huvudena kanske ville, men fötterna följde inte. Det var ett lag utan tro.

Ett PIF som inte orkar hänga ihop är lika chanslöst som ett blågult herrlandslag som gör likadant i Ryssland.

Kollektivet är styrkan. När det sviker blir det förlust.

En match återstår innan sommaruppehållet. PIF hade behövt vilan redan för tre veckor sedan. Nu får laget samla sina sista krafter och försöka återskapa en tro på sig själv. Faith har alltid varit viktigt för det här laget.

 

 

Piteås herrar vann med 2-1 mot Gottne, vilket var absolut nödvändigt efter flera onödiga poängtapp. Alex Naylor och Joel Edström målskyttar.

Stor PIF-förlust

Piteå Piteå-Boden 0-4.

PIF slogs därmed ut ur DM i semifinalen.Vad värre är. Det blir inget deltagande i Svenska Cupen.

Det är just biljetten som segraren får in i Svenska Cupen som är viktigast med hela turneringen vars status inte är lika hög som seriespelet. Det är bara att se på publiksiffrorna, som ikväll, och de rotationer och byten lagen brukar göra.

Piteå skapade en mängd chanser att göra mål ikväll. Joel Edström hade flera vassa och han var inte ensam i PIF om det.

Hemmalaget borde tagit ledningen. Då hade matchen tagit en helt annan väg.

Nu fällde misstagen Piteå. Joel Edström spelade fel. Jack Green blev fri och rullade in bollen. 2-0 kom på en onödig straff Piteå tog långt från mål.

Det var inget bra försvarsspel Piteå visade i andra halvlek och Richard Nordlund fick rädda ett par frrilägen men också släppa in totalt fyra bollar i matchen.

En betydligt mer öppen och chansrik match än rättvisa och rätt svaga 1-1-mötet i Boden.

Mittfältaren Axel Uddström imponerade på mig innan utgick (skadad?). Klok, lugnt och bra bollvårdande spel. Satte passningsspelet och styrde. Uddström kommer lyfta igen med tiden efter en tung period. 

Till sist. Jag såg matchen på tv samtidigt som England-Tunisien. De många engelsmännen i lagen på LF Arena kan inte ha jublat över den matchkrocken.

 

Nu är jag pappaledig därför blir det sparsamt med uppdateringar här. Hej så länge! 

Piteå har en bra chans

Kiruna Piteå föll i toppmötet mot Rosengård med 0-1. Ännu en i raden av jämna matcher. 

Utifrån spel och chanser kändes oavgjort mest logiskt, men förlusten var inte någon överraskning. 1X2; inget hade varit orättvist.

June Pedersen som är så klok och stabil missade en volleyrensning och Sanne Trolsegaard kom loss och rundade Cajsa Andersson till 1-0.

June missade ovanligt nog där men ger igen massor under en säsong. Se bara matchen före mot Linköping då hon låg bakom Piteås två mål. Pedersen kommer ge tio gånger mer än hon kostar.

Piteå leder nu tabellen med två poäng. Ner till tredjeplatsen utanför CL är det åtta, efter Kristianstads 0-3 mot Växjö idag.

Fortsatt finns det inget som säger att Piteå ska vara sämre än något annat lag resten av säsongen.

PIteå är enormt stabilt, men jämfört med förra hösten har laget inte nått samma höga höjd offensivt som mot Djurgården i avslutningen.

Förlust nu, men Piteå har en bra chans att vinna serien och en stor att nå Champions League. 

Infjärdens Marklund unik i Sverige

Piteå Stefan Marklund, Infjärden, har haft en väldigt lång karriär. Han fyller 49 år senare i år och är Sveriges äldsta spelare från division 3 och uppåt.

Det enligt den nya sidan lagstatistik.se som har information om alla spelare i förbundsserierna för herrar. 

Marklund har spelat tre matcher från start och hoppat in i fem.

Tre toppmatcher på pt.se

PITEÅ Det blir fotbollsfest på pt.se i dagarna tre, fredag-måndag. PT sänder tre toppmatcher på fyra dagar.
Piteå-Tidningens satsning på direktsänd sport fortsätter.
Kommande dagarna kan vi bjuda på tre riktiga höjdpunkter.
Fredag 15/6 klockan 19: Bodens BK–Piteå IF. I samarbete med Norrbottens Media sänder vi toppmötet från fotbollens division 2, herrar.
Lördag 16/6 klockan 22: Piteå IF-FC Rosengård. Piteå IF har vunnit sju raka matcher och toppar allsvenskan. Nu ställs laget mot serietvåan Rosengård i en match i midnattssolens Kiruna. Det blir inte hetare än så.
Måndag 18/6 klockan 19.30: Piteå IF–Bodens BK. Lagen möts igen. Men den här gången är det semifinal i DM på LF Arena som gäller.

 

Igår spelades division 3-derbyt Infjärden-Storfors 1-4. Siffrorna speglar inte det faktum att det var en jämn match. ISK kunde ha tagit sin första trepoängare. När matchen stod och vägde i slutet satte Saik 2-1 och sedan rann det iväg mot ett ISK som verkligen inte får med sig mycket just nu.

Saik har en bred trupp och det fällde avgörandet. Simon Ölund och Simon Renberg, två inhoppare, gjorde 2-1 och 3-1.

Det var studsigt underlag på Ivab arenas naturgräsplan och matchen ingen teknisk höjdare.

Chanserna var minst sagt få i första halvlek. Peter Berglund fälldes av Melker Wiklund och fick straff. Rätt eller inte? Svårt att säga från min position.

I andra tryckte ISK på framåt och började också skapa lägen. Det blev ett par riktigt fina innan Storfors 2-1 kom luften pyste ur ballongen. 

Saik hakar på toppen i en jämn tabell. Isak Olofsson deltog inte för Storfors. Han drog baksidan av ett lår på träningen före och saknades. ISK fick inte ha med sina PIF-lån.

Infjärden är bra med i många matcher, men poängutdelning är skral utifrån det. ISK står på bara sju mål och det är ett problem. Elias Wiklund och Jens Marklund har gjort ett vardera så här långt och det här killar som jag trodde på mer leverans från. Det kan mycket väl komma, potentialen finns. ISK är inte avsågat i botten. Spelet tyder inte på det.

 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar