Logga in
Logga ut

Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Många tjänade på Piteås seger

Piteå Eskilstuna-Piteå 0-1.

Någon som är förvånad?

Inte Piteå. Men Svenska Spel.

Piteå bjöds på det feta oddset 7,55 vid seger. Det mot ett lag man inte förlorat mot på sex tävlingsmatcher plus träningsmatchen borta i våras.

Det var många Pitebor som drog in en slant på matchen, det vet jag.

Det finns ofta guldkorn i damallsvenskan att spela på. Trots att spelet inte gick in är Kristianstads 19,25 gånger pengarna mot ett forsvagt Rosengård för några veckor sedan ett helt osannolikt odds. Rosengård vann med 1-0 men var inte bättre.

Just när det gäller Rosengård, Linköping, Eskilstuna är det ofta överodds hos Svenska Spel för att så många spelar på favoriterna som ett ben i en dubbel eller trippel.

Nog om odds.

PIF vann och det helt välförtjänt. Laget pressade Eskilstuna högt och bra. Hemmalaget hade problem att hitta bra uppspelsalternativ och var klart stört av det mot ett PIF som small på rejält i närkamperna. Det var flera gånger som hemmaspelare låg kvar i gräset.

Hemmalaget hade ett par feta chanser och bollen studsade framför Piteås mållinje i slutet, men PIF var väldigt bra på att snabbt kliva in i skottbanan. 

PIF har gjort väldigt bra insatser mot Rosengård (cupen), Göteborg och Linköping men fått väldigt skral utdelning. Nu kom segern. Den måste ge PIF en stor energikick.

Piteå är stabilare än någonsin i år. Men målskyttet är lagets svaghet. Det är andra lag i serien som har sämre snitt än Piteås 1,1 mål per match, men för att utmana än mer i toppen måste PIF öka den siffran.

Hilda Carlén var stabil i Piteås mål.

Faith Ikidi bra i mittförsvaret.

Men framförallt jobbade Piteå stenhårt från längst bak till längst fram. En lagseger rakt igenom.

 

Piteås herrar vann mot Söderhamn med 5-2. Joel Edström satte tre mål och det är imponerande att han nu står på nio fullträffar. Edström är allround i sitt spel och har förmågan att hitta rätt ytor framför mål. Han har hittills svarat för en mycket stark debutsäsong i division 2.

Back in town

Piteå Tillbaka.

Det har inte hänt så mycket här senaste två veckorna.

Det här året blir något ryckigt när det gäller bloggandet. Jag kommer under olika perioder att vara pappaledig samt utomlands, då blir det färre inlägg här.

Men nu har jag landat på svensk mark igen.

Det bara för att nås av nyheten att Fredrik Söderholm lämnar Piteå IF.

Det handlar inte om vad han vill.

Inte heller om vad föreningen vill.

Anledningen är villkoren för Sveriges just nu bästa lag.

Precis som när Andreas Johansson lämnade PIF så har föreningen inte pengarna att kunna satsa på två heltidsanställda tränare.

Söderström orkar nu inte längre kombinera jobbet och fotbollen och lämnar redan om en dryg vecka.

Vilken betydelse det här får handlar mycket om vilken tid och kraft Stellan Carlsson kan ägna åt PIF. Han är den viktigaste delen i tränaruppställningen. Att han finns kvar är oerhört viktigt. 

Andreas Johansson kommer tillbaka och stöttar tillsammans med Andreas Pettersson. Sedan finns ju Josefin Johansson kvar som assisterande.

Söderholm har gett ett klart positivt intryck i Piteå, men förutsättningarna att kunna fortsätta på samma spår och hålla kontinuiteten i ledarskapet finns så länge Stellan Carlsson har en stor roll.

 

I dag fyller Piteå IF 100 år. Grattis! På lördag väntar Piteå-IFK Luleå. som en del av firandet. Den bevakar jag förstås.

 

En kul domarnyhet. För första gången någonsin i norrbottnisk fotboll kommer tre kvinnliga domare att döma en match i herrtrean.

Teamet består av Sara Winnika, Svensbyn som är huvuddomare, samt assisterande domarna Agnes Emborg, Ellen Simu.

Matchen då?

Infjärden-Bergnäset, 4 juni.

Därför är Piteå bäst

Piteå Fem.
Som i antalet matcher, segrar och serieledningen i poäng.
Ändå är det siffran sju det handlar om i Piteå IF.
Sju-kt imponerande.

Piteå firar 100 år om några dagar.
Av alla 1200 månaderna och runt 36 500 dagarna som föreningen funnits har klubben aldrig kunnat stoltsera på det här sättet.
Det var knappast vad gubbarna tänkte när Piteå startades samma år som den första damfotbollsmatchen spelades i Sverige.
Saker har förändrats. Tack för det.
När nu internationella giganter som Chelsea, Manchester City, Paris SG och Atletico Madrid tar över allt mer och följs av fler med oändligt större resurser än Piteå IF:s futtiga budgetmiljoner är det här ändå kanske ett av de sista bevisen vi upplever på att en vanlig liten förening nära polcirkeln kan toppa en av Europas stora fotbollsligor.
Sveriges liga kommer inte höra dit så många år till.

Men varför är Piteå så bra?
Det kollektiva spelet har nöts in under många år och Piteå har en mängd kulturbärare. Lena Blomkvist, June Pedersen, Emelie Lövgren, Faith Ikidi, Ronja Aronsson. Vem är de rädda för? Ingen.
Ellen Löfqvist, Julia Karlernäs?
De skapar klaustrofobiska mittfältsmardrömmar hos motståndarna.
Respektera alla frukta ingen.
Piteå vet sin styrka och begränsning.
Utan att det kollektiva spelet, positionsspelet, duellvinsterna, noggrannheten blir det inte seger mot något lag.
Tidigare års storförluster mot bland annat Mallbacken har gett sådana svidande men nödvändiga insikter.
Senaste årens medaljer har skapat en tro på sig själv som individ och laget som kollektiv.
De utländska stjärnorna är färre i serien än tidigare.
Jag och min kollega Bosse Lundkvist skrev för flera år sedan att det skulle gynna Piteå. Så har det blivit.
Piteå är bäst i Sverige på att hitta och utveckla spelare i skiktet bakom de allra främsta. När övriga lag allt mer tvingas in på det spåret är Piteå vinnaren.
Det finns en ödmjukhet kombinerad med skicklighet och tro på hårt arbete som genomsyrar hela organisationen från sportchef och hela vägen ner till varje spelare.

Piteå har inte alltid prickat rätt men trott på sin linje stenhårt och kört den hela vägen oavsett vad omgivningen tyckt. Att Tempest-Marie Norlin tvingades lämna är det tydligaste exemplet på det. Där kände PIF någonstans att hon inte passade in i gruppen.
Jag och en mängd supportrar gillade Norlin och vad hon bidrog med men resultaten har inte blivit sämre utan henne i alla fall.!

Mot Hammarby var fyra spelare fostrade i Piteå kommun på planen. Räknar vi med Skellefteå och Kiruna samt Boden har vi tre till. Serieledningen är också en seger för klubbarna på orten och i närområdet.

Piteå har definitivt haft namnkunnigare lag än den här säsongen, men inte ett bättre LAG.
Det finns tydliga likheter mellan det PIF som toppar allsvenskan och det Sverige som snart spelar VM.
Spelare i konkurrenssituation som driver varandra framåt men också unnar varandra framgång och förstår sin egen betydelse för den.

Fem andra halvlekar har spelats så här långt. De rödvita har varit bättre i samtliga. Piteå är otroligt jobbigt att möta. Laget trummar på hela matcherna. Motståndarna orkar inte med det i längden.

Bara 22 procent av serien är spelade. De resterande 78 vill Piteå inte tänka på. Måndag är det träning igen och som vanligt bara fokus på den.
Den tydligaste framgångsfaktorn av alla.

Starkt av Piteås herrar att vinna med 2-1 borta mot Hudiksvall. Fortfarande svårt att säga exakt var vi har Piteå. Joel Edström mål igen. Går inte Piteå upp blir han knappast kvar.

Storfors-Piteå i tv

Piteå Är på resande fot och kunde inte se Piteå-Täfteå 5-2. PIF är i alla fall tillbaka som vinnare efter tre segrar och därefter två förluster mot bottenlag. Det måste ändå svida lite att släppa in två mål. 

Piteå har läckt lite för mycket och försvaret verkar fortfarande vara Akilleshälen.

Storfors i trean spelade 1-1 borta mot Notviken.

Nu väntar Storfors-Piteå på onsdag på Heden. En DM-kvartsfinal som vi sänder på pt.se. Se den! Avspark klockan 19.30. 

Uddström tillbaka

Piteå Piteå IF värvar hem Axel Uddström.

Det var knappast vad den unge mittfältaren egentligen hoppats på, men förhoppningsvis får han en nystart. Förutsättningarna att gå framåt tycks betydligt bättre i Piteå än Luleå.

Uddström hoppade in och spelade en del för Piteå redan i division 1 för två år sedan.

Sedan blev han värvad till GIF Sundsvalls juniorlag. Perioden där bestod mest av skador och utvecklingen stannade därför upp.

Uddström valde sedan att flyttat till IFK Luleå inför den här säsongen. Luleå har ju talat om en satsning på lokala spelare. Riktigt så har det inte blivit. Startelvan synar en hel del utländska namn och det pratas om interna livliga diskussioner mellan de som vill låta unga killar likt Uddström få mer speltid och de som vill köra vidare som det är.

Uddström har fått sitta på bänken och samma gäller Islam Burman som ifjol startade i division 1.

Nu lämnar Uddström för Piteå och det borde innebära ett lyft för honom. Piteå har visserligen utländska James Burgin, Samuel Naiwo och Alex Naylor i startelvan, men kommer att ge Uddström chansen och tänka långsiktigt.

 

Till sist.

Onsdag kväll klockan 19 sänder vi Blåsmark-Norrsken i division 3 damer på pt.se. Se den!

 

En vandring genom helgen

Piteå Växjö-Piteå 0-1.

Jag är skrivit en krönika om det här.

Men vi tar några snabba bollar även här.

Piteå leder serien med två poäng före Rosengård.

Det intressanta med Piteås fyra segrar är att laget har malt ner motståndarna och kontrollerat andra halvlek i varje match. PIF har styrt matchen efter sina egna villkor och då fått den matchbild som eftersträvats. Mot Växjö var det för mycket nord-syd-spel första 45 minuterna. PIF gillar inte när det svänger. Spelet ska vara strukturerat och kontrollerat.

Dit lyckades PIF styra matchbilden sista 45 minuterna.

Starkt.

Nina Jakobsson avgjorde och har varit direkt involverad i fyra mål, ett per match.

Cajsa Andersson höll nollan för andra gången i rad.

Inga nya skador i PIF. Bra. För eller senare kommer Ellen Löfqvist eller Julia Karlernäs bli avstängda eller skadade. Blir intressant att se hur PIF löser det då. Det centrala mittfältet betyder så mycket för Piteås spel.

 

Vi vandrar vidare i fotbollshelgen.

Piteås herrar blir jag inte riktigt klok på. Tre raka vinster, sedan förlust mot två riktiga bottenlag: IFK Umeå och Gällivare.

Det har varit bortamatcher så jag har inte sett dem, men förlusterna har kommit mycket överraskande. Att släppa in sex mål mot bottenlag kanske vittnar om att defensiven är den svaga punkten, precis som jag har misstänkt.

Andra resultat har gått Piteås väg så laget är inte avsågat från toppstriden på något sätt.

 

Infjärdens division 1-damer har inlett med tre raka segrar som nykomlingen. Starkt. Tränaren Peder Rending älskar att ligga lågt och prata om hur många omgångar det är kvar och det lär han få fortsätta göra ett bra tag till. ISK är definitivt i serien för att stanna. Djupledsstarka Cajsa Hedlund och Ida Sundkvist levererar som väntat offensivt och det finns en bra bredd i truppen. Men jag tror inte att laget kvalar ända upp i Elitettan. Det vore en skräll.

 

I division 3 förlorade Storfors borta mot Umeå Akademi med 2-3. Saik hade ju svårt med Umelagen ifjol. Tror fortsatt på att Saik blir ett stabilt lag i serien. Filip Berglund målskytt igen. Nu två fullträffar.

Infjärden ligger jumbo i trean efter 0-1 mot Kalix. Unga ISK kommer att ta sina poäng. Anton Lundmark, Markus Fahlgren-Hällström och Joseph Virtala var inlånade från Piteå IF.

 

Division 4 södra rullade igång och vi visade Lillpite-Alter 3-1 plus Hemmingsmark-Luleå SK 0-3.

Hemmingsmark var chanslöst och Luleå SK som kommer att vara laget att slå för övriga. Älvsbyn vann med 5-1 mot Piteå 2 och jag tror på ÄIF den här säsongen. Med Staffan "Daffy" Renlund som tränare är en sak alltid givet. Laget kommer att vara vältränat. Det får också större effekt i en serie där inte alla motståndare är det. ÄIF har också bra namn som Jonathan Dahlberg i truppen. Varning för uppflyttade ÄIF.

Arvidsjaur-Alvik 1-1 och IFK bygger nytt i år. Tror inte att man utifrån det orkar utmana i toppen redan nu.

Storfors 2 besegrade för övrigt Ersnäs med 4-2.

I damtrean vann Älvsbyn mot Lira med 3-1 och Öjebyn mot Alvik med 5-3.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 34
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar