Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Många tjänade på Piteås seger

Piteå Eskilstuna-Piteå 0-1.

Någon som är förvånad?

Inte Piteå. Men Svenska Spel.

Piteå bjöds på det feta oddset 7,55 vid seger. Det mot ett lag man inte förlorat mot på sex tävlingsmatcher plus träningsmatchen borta i våras.

Det var många Pitebor som drog in en slant på matchen, det vet jag.

Det finns ofta guldkorn i damallsvenskan att spela på. Trots att spelet inte gick in är Kristianstads 19,25 gånger pengarna mot ett forsvagt Rosengård för några veckor sedan ett helt osannolikt odds. Rosengård vann med 1-0 men var inte bättre.

Just när det gäller Rosengård, Linköping, Eskilstuna är det ofta överodds hos Svenska Spel för att så många spelar på favoriterna som ett ben i en dubbel eller trippel.

Nog om odds.

PIF vann och det helt välförtjänt. Laget pressade Eskilstuna högt och bra. Hemmalaget hade problem att hitta bra uppspelsalternativ och var klart stört av det mot ett PIF som small på rejält i närkamperna. Det var flera gånger som hemmaspelare låg kvar i gräset.

Hemmalaget hade ett par feta chanser och bollen studsade framför Piteås mållinje i slutet, men PIF var väldigt bra på att snabbt kliva in i skottbanan. 

PIF har gjort väldigt bra insatser mot Rosengård (cupen), Göteborg och Linköping men fått väldigt skral utdelning. Nu kom segern. Den måste ge PIF en stor energikick.

Piteå är stabilare än någonsin i år. Men målskyttet är lagets svaghet. Det är andra lag i serien som har sämre snitt än Piteås 1,1 mål per match, men för att utmana än mer i toppen måste PIF öka den siffran.

Hilda Carlén var stabil i Piteås mål.

Faith Ikidi bra i mittförsvaret.

Men framförallt jobbade Piteå stenhårt från längst bak till längst fram. En lagseger rakt igenom.

 

Piteås herrar vann mot Söderhamn med 5-2. Joel Edström satte tre mål och det är imponerande att han nu står på nio fullträffar. Edström är allround i sitt spel och har förmågan att hitta rätt ytor framför mål. Han har hittills svarat för en mycket stark debutsäsong i division 2.

En härlig kväll

Piteå Stormatcher på gång.

Torsdag blir en mycket intensiv fotbollskväll.

Infjärdens SK tar emot Umeå IK i Svenska Cupen.

UIK har tre matcher på en vecka och kommer knappast att mönstra sitt absolut bästa lag. Jag räknar med att en del reserver och spelare från F19-laget får chansen. Om ISK har chansen återstår att se, men det vore en rejäl skräll om ISK kan slå ut gästerna. Däremot tror jag på en hyfsad chans för ISK att hänga med i 45 minuter. Däremot borde laget inte kunna stå emot i längden. UIK har ett högre tempo och det borde synas i andra halvlek.

Piteå tar emot Kopparberg/Göteborg i damallsvenskan.

Förutom Linn Viklund har PIF samtliga spelare tillgänliga. Serien är mycket jämn. PIF är femma men har bara sex poäng ner till jumbon Göteborg.

PIFs styrka och svaghet är lätta att ta på. Insläppta mål, nio, är bäst i serien. Gjorda mål, tio, är sämst.

 

IFK Arvidsjaur i herrfyran tappade spelare under spelaruppehållet. Men nu har laget fått in några intressanta nyförvärv. Det handlar om fyra militärer som har flyttat upp till orten och som tidigare har spelat på motsvarande nivå söderut.

 

Några korta bollar

Piteå Piteå-Anundsjö, 5-3.

Vi kör några korta puck..förlåt bollar.

  • Tre poäng. Bra. Helt nödvändigt för att hänga med i toppstriden och inte släppa iväg Skellefteå för långt.
  • Fem mål. Fint. Piteå skapade massor och kunde ha smällt in några till. Den offensiva kreativiteten fanns där.
  • Samuel Naiwo. Man of the match. Rättvänd med boll var han ett ständigt hot. Fyndig, kvick i kroppsfinterna och med bollen. Fick ytorna han ville ha.
  • Joel Edström. Mål igen. Två (eller tre till och med, säger sig vara på Naiwos skott). Ett suverän första säsong i division 2. Edström var idag också riktigt bra uppspelsfasen där han erbjöd sig själv som alternativ och spelade tillbaka till mittfältare som fördelade till fria ytor på kanterna.
  • Tre mål bakåt. Dåligt. Riktigt dåligt. Kunde ha varit mer också. Räknade till ytterligare fyra feta chanser som gästerna missade. Piteås försvarspel måste bli bättre. Måste. Verkligen.

Lite om Piteås damer också. På torsdag kommer Kopparberg/Göteborg och Peter Gehardsson till LF Arena. Den nya förbundskapten ska spana in matchen.

 

 

 

Ett mycket bra genrep

Piteå Piteå IF vann med 3-0 mot Storfors AIK:s killar 17-18 år.

En mycket rättvis seger.

Siffrorna kunde ha varit betydligt större.

PIF gjorde en bra stabil insats rakt igenom. Från Moa Öhman i mål och upp genom alla lagdelarna.

Att Piteå är betydligt mer skolat och skickligt organisatoriskt, taktiskt och samspelet visste vi. Så är det alltid i matcherna mot killar. Det som överraskade var istället att tjejerna trots färre kilon var bättre i närkampsspelet. PIF vann fler dueller än normalt mot liknande motstånd.

I damallsvenskan väntar matcher mot bättre lag som håller ihop och är synkroniserade på ett helt annat sätt än vad Saik var, men det bestående intrycket från Piteås insats är ändå väldigt positivt.

Samtliga spelare var bra och Piteå hade ett fint kollektivt anfallsspel, bra synkroniserad press och låg rätt i positionerna över hela banan.

Madelen Janogy verkar ha tagit klara kliv senaste två månaderna och mycket talar för att hon kommer att vara bättre under andra delen av säsongen än den första. Nu finns självförtroendet och hårdheten i duellerna där, liksom det distinkta i avsluten. Blir spännande att följa.

Hilda Carlén och Josefin Johansson fick ledigt till nu på måndag. Josefin valde att spela, Hilda har valt att vara i Malmö till på måndag. PIF menar att EM har slitit rejält på spelarna och för att orka prestera bra hela säsongen ut behövs en rejäl vila efter EM. Hilda har varit igång och tränat själv senaste veckan fast på hemmaplan.

På torsdag väntar K/Göteborg. Spännande.

Storfors AIK gjorde en stabil insats mot Umedalen i division 1 damer. Laget var samlat och organiserat men hade inte kraften för att orka skapa något framåt. Den energi som fanns gick åt till att sköta försvarsspelet. Så blev det 0-2-förlust. Sjätte raka torsken för Saik.

Alexander Rönnqvist fick en fin lördag. Först fyra mål och tre assist på 45 minuter. Sen lämnade han matchen mot Alterdalen för ett bröllop. Hoppas han firade bröllopsparet, sig själv och segern med 11-3 (eller blev det 10-3, åsikterna går isär) mot Svensbyn.

Hedström stannar

PITEÅ I år har han blivit ordinarie på Piteås mittfält. Nu förlänger mittfältaren Johan Hedström kontraktet.
Avtalet med PIF är skrivet över nästa säsong.
– Jag vill stanna och spela med Piteås bästa lag. Vi har något positivt på gång och det är ett spännande bygge där mycket är lokalt, säger Hedström och fortsätter.
– Det känns som att Piteå som stad har blivit bra på att få fram unga spelare och det är kul att vara med i en klubb som bygger långsiktigt och det är jätteroligt att det håller bra, säger han.
Piteås sportchef Jens Hedström, för övrigt storebror till Johan, säger så här till klubbens hemsida.
"Johan är en spelartyp som uppskattas av ledarstaben, medspelare och publiken. Han är inte den spelare som får de största rubrikerna men tar stort ansvar för sina övriga lagkamrater. Johan är duktig på att läsa spelet, har hög procent i sitt passningsspel och besitter goda ledaregenskaper. För föreningen känns det också skönt att arbetet för nästa års trupp påbörjats, oavsett division. Vi får behålla en kille som är fostrad i kommunen och som är i en bra ålder för vår framtida truppsammansättning".

Oroväckande är att Richard Nordlund nu har problem med samma axel som höll honom borta från spela i månader. Hoppas att han inte chansar och försöker komma tillbaka tidigt.

Moses Duckrell har fotproblem och det är högst tveksamt om han spelar mot Anundsjö i helgen.

Ett dåligt resultat

Piteå Piteå IF herrfotboll gjorde en kraftig förlust i division 1 förra året.

Det är ingen nyhet att underskottet landade på 813 000 kronor.

Nu har Svenska Fotbollförbundet i alla fall presenterat sin rapport över division 1-lagens ekonomi 2016.

PIF herrfotboll var långt ifrån ensamt om att göra ett minusresultat. Totalt 13 lag i norra och södra serien gick back under säsongen.

IFK Luleås resultat blev -299 000 kronor.

Piteå hör till klubbarna som drog in minst pengar: 3,4 miljoner kronor. Noterbart är att PIF året innan i drog in cirka 900 000 kronor mer.

IFK Luleå fick förra året in 6,82 miljoner.

Piteå kom 13:e i tabellen men hade nionde högsta kostnaderna. Personalkostnaderna var 71 procent. Högst av lagen i den norra divisionen.

Den 31 december 2016 uppgick Piteås kapital till 1,06 miljoner medan IFK Luleå låg på minus 1,74.

Här finns rapporten.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar