Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Hemmings och PIF i samtal

Piteå Hemmingsmark och Piteå IF har tidigare samarbetat. Nu är ett nytt låneavtal på väg att ingås mellan klubbarna. 

- Jag vet inte om det är klart, men jag räknar inte med några Piteåspelare till premiären, säger Hemmings tränare Tom Nilsson.

Frågan är hur många PIF kan låna ut den här säsongen.

Hemmings har tappat backarna Johan Zingmark och Pontus Sundqvist till PIF. Tomas Lundmark har HIF också räknat bort den här säsongen och mittfältsmotorn Niclas Nilsson har som tidigare skadeproblem.

Johan Berglund är på väg tillbaka. Hittar han samma nivå som tidigare är han en riktigt bra målvakt i trean. 

På lördag är det premiär mot Storfors. 

Hett! Men visst tusan borde säsongens höjdare för Hemmings spelas under sommaren på Hifton. Inte på LF Arena.

 

Storfors värvar målskytten

Piteå Isak Olofsson gjorde tio mål för Hemmingsmark i division 3 i år.

Som bloggen har berättat tidigare var Storfors intresserat av honom.

Nu är överången klar. Olofsson vänder tillbaka till Saik.

- En spelartyp som passar bra in i vår trupp och som dessutom är gamal saikare. Det känns mycket bra, säger sportchefen Stefan Vikström.

Storfors har också gjort klar med Pontus Wixner som lämnar Piteå IF eftersom han tycker att spel i PIF tar för mycket tid för att kunna kombineras med jobbet.

- Vi vet att han har mycket i sig så det är en riktigt bra förstärkning, säger Vikström.

Wixner gjorde det bra på mittfältet i PIF när han fick chansen i slutet av säsongen.

Som jag skrev tidigare valde Andreas Grimstad Piteå IF istället för Storfors.

Vi kan räkna med att någon saikare blir klar för Piteå inom kort. Flera har varit på provspel och det viskas om ett par övergånger kommande vecka.

 

Infjärdens division 1-lag har värvat Caroline Lindqvist från Piteå IF.

Till sist även gårdagens nyhet. Piteå IF:s herrar plockar in Victor Wiklund från Lillpite. Han är en hårt arbetande mittfältare som är bra på det korta passningsspelet.

Ny Piteåspelare till allsvenskan

Piteå Det händer lite av varje inom Silly Season. Vi kör ett svep.

Elin Bragnum fortsätter i Piteå IF. Viktigt. Yttermittfältaren har trivts utmärkt i Piteås 3-4-3-spel då hon blivit mer involverad i spelet med korta passningskombinationer. Bragnum kan gå mot ett riktigt starkt 2018 om hon får vara skadefri under försäsongen. Jag spådde inför årets säsong att hon skulle hamna i landslaget. Så blev det inte. Jag upprepar det hela inför 2018.

Mer allsvenskt.

Som PIF-fostrade backen Elin Bergkvist berättade för PT tidigare i veckan så hade hon erbjudande om att stanna kvar i IFK Kalmar. Nu är det klart att hon följer med laget upp i damallsvenskan. Ett magiskt 2017, ser redan nu fram emot nästa år och spel i damallsvenskan med IFK Kalmar” skriver hon på Instagram.

Det blir kul att se henne i dubbla möten med PIF nästa säsong.

Älvsby IF tackade som väntat ja till platsen i division 4. Amibitionen har hela tiden varit att gå upp och nu blir det så. Jag utgår från att laget placeras i södra serien och att serieförslagen måste göras om.

Målvakten Jonas Strand fortsätter i Lillpite 2018.

Storfors har gjort klart med Axel Pihl, Axel Johansson och Anton Lundmark som fortsätter i laget nästa säsong. Den sistnämnde backen provspelade med PIF tidigare i höstas.

Anfallaren Tetteh Komey var i samtal med Piteå IF, vilket jag skrivit om tidigare, men han kommer att fortsätta spela i IFK Luleå.

Det meddelades idag, vilket känns helt okej. PIF har enligt uppgift satt lite frågetecken för om Komey har allt det driv som krävs. Som jag ser det ska Piteå bygga långsiktigt. Det handlar om att skapa en grupp bestående av lokalt fostrade spelare som utgör kärnan i verksamheten och sedan spetsa med ett par namn. Att Piteå har Jens Hedström och det nya sportrådet känns som rätt led i det tänket. Traditionellt sett har Piteå inte alltid varit bra på att fånga upp de lokala spelarna som har chansen att få en fin utveckling i klubben. Drömmen är ett PIF i Superettan i framtiden, det är vad som är viktigt. Inte att nå framgångar på kort sikt. Om det så tar tio år eller längre innan PIF är i näst högsta serien är det inga problem. Bara att det kommer.

Det är ett tidskrävande arbete som kommer kräva stor noggranhet, tydlig metodik, skicklighet och uthållighet. Inte bara från PIF utan från andra föreningar i kommunen också. Samtidigt har förutsättningarna aldrig varit så bra som snart, när fotbollshallen kommer och jag tror att Jens Hedström är rätt person att inleda den resan. Rätt beslut måste fattas på vägen och steg ett är att utveckla ungdomsfotbollen (vilket sker genom Pitemodellen), få bättre träningsförutsättningar (fotbollshallen) och att personer på ledande positioner gör långsiktiga val. Det tror jag att Piteå IF och övriga klubbar nu är mer medvetna om tidigare.

Carléns ersättare

Piteå Så kom den då. Den väntade övergången från Piteå IF till Linköping för Hilda Clarén.

Norrbottens Media berättade först om det här.

Sedan bekräftade källor för PT att övergången varit klar i flera veckor.

När PIF i dag gjorde sin sista träning så kom också beskedet att Hilda Carlén lämnar laget för mästarna.

Som PT kunde avslöja för ett tag sedan talar allt för att det blir ett målvaktsbyte mellan klubbarna där Linköpings Cajsa Andersson går den andra vägen och hamnar i PIF.

Nu väntar vi bara på det beskedet...

Hilda Carlén har PIF att tacka för mycket och föreningen har henne att tacka för lika mycket.

Hon kom som en oetablerad målvakt från Elitettan och har i PIF vuxit ut till den klara tvåan i landslaget. Åtta hållna nollor den här säsongen är mycket starkt och samtidigt som Piteå utvecklat henne som målvakt har hon bidragit till stor stabilitet längst bak.

Nu bär det vidare och det är klart att möjligheten att spela Champions League nästa säsong måste ha lockat mycket.

 

Lämnar PIF

Piteå Inte så mycket att rapportera just i dag så det blir en kortis.

Mittfältaren Pontus Wixner lämnar Piteå IF uppger laget på sin hemsida. Han fick lite speltid under stora delar av säsongen men mer i slutet  av den och gjorde det bra. PIF har deklarerat att man ville behålla alla sina lokala spelare. Nu blir det inte så.

Vi får se om Wixner dyker upp i något av division 3-lagen.

 

 

Silly Season PIF dam

Piteå Den ordinarie säsongen är över.

Då övergår vi raskt till den löjliga.

Här är läget för samtliga spelare i Piteå IF dam.

Klara spelare: Faith Ikidi, June Pedersen, Julia Karlernäs, Madelen Janogy, Ceclia Edlund, Lena Blomkvist, Emelie Lövgren, Ellen Löfqvist, Linn Viklund och Linnea Selberg.

Slutar: Hanna Pettersson.

Till Boston Breakers: Lotta Ökvist.

Lämnar också: Felicia Karlsson, här är Örebro ett alternativ det viskas om. Karlsson är från staden också.

Lämnar: Hilda Carlén. Allt talar för att hon går till Linköping. Samtidigt finns det uppgifter om att Cajsa Andersson, Linköpings guldmålvakt senaste två säsongerna, gör motsatt resa och hamnar i PIF.

Moa Öhman: Utan kontrakt men en förlänging känns mest sannolik. PIF vill sannolikt ha henne som andramålvakt fortsatt också.

Frida Abrahamsson: Har fått agera inhoppare i år också. Ryktas om att hon kan hamna i IFK Kalmar som tog klivet upp i högsta serien.

Ronja Aronsson, Josefin Johansson, Nina Jakobsson, Elin Bragnum: Alla mycket etablerade namn i PIF och ingen skulle vara förvånad om samtliga stannar. Aronsson sägs ha annat damallsvenskt intresse på sig. Johansson är så intimt förknippad med PIF och jag tror inte att något annat lag kniper henne. Har fler säsonger i kroppen. Bragnum trivs väldigt bra i Piteås 3-4-3-system och stannar om inte någon annan rycker henne. Jakobsson förhandlar med PIF.

Piteå tappar två anfallare, Hanna Pettersson och Felicia Karlsson.

Här behöver laget få in ett eller två nya namn.

Drömvärvningen vore Pauline Hammarlund. Hennes löpstyrka och tajming i straffområdet skulle betyda mycket. Tillsammans med en Janogy som vuxit stort senaste månaderna skulle det bli en riktigt bra anfallsduo samtidigt som Cecilia Edlund kommer vara ännu bättre nästa år.

Utan att veta kontraktsläget så vore Linda Sällström och Mimmi Larsson två andra intressanta värvningar. Sällström är bra på att hitta luckorna att löpa in på och Mimmi Larsson är en starka spelare och djupledslöpare som PIF var ute efter redan för två år sedan och har blivit bättre sedan dess.

 

 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar