Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

Ett bra tränarval

Piteå Robert Hammarstedt slutar spela och blir assisterande tränare i Piteå IF.

En logisk lösning.

Hammarstedt har haft en högre kapacitet än han har kunnat visa i Piteå IF.

Skadorna har varit för många och omfattande. Det är sällan han har kunnat träna på ordentligt under en längre tid och därmed komma upp i den form han normalt sett har.

Insatserna har inte varit dåliga, men kapaciteten större än vad han kunnat visa.

Den här säsongen hade han som skadefri fått spela en större roll än någonsin i Piteå som spelare. Laget har tappat i mittförsvaret och där skulle hans kvalitéer fått mer utrymme. Förutsatt att han varit skadefri. Men det har ju inte sett ut så i Piteå.

Hammarstedt har alltid haft reflektioner kring fotbollen så han kan bli ett bra val bredvid Jeppe Mauritzson.

 

Älvsby IF glädjs åt att Hanna Samuelsson gör comeback och finns med på planen kommande säsongen.

I Älvsbyns herrlag återvänder Henok Tesfaldet efter en säsong i Piteås juniorer.

Alterdalen laddar för division 4 genom att plocka hem William Forsberg, 17 år, från Piteå IF.

FC Munkan lägger ner sitt lag. Det blev som det brukar med uppstickare. Det har historien visat.

Munkan gick från seger i korpen till uppflyttning från division 5, till nedflyttning från division 4 och nedläggning.

Förra säsongen inleddes succéartat med segrar och bengaler. Men sedan störtdök laget totalt och hade gigantiska problem att få ihop spelare till matcherna. Ofta är energin stor hos nya lag, men när nyhetens behag har satt sig brukar luften pysa ut. Det är jobbigt att driva en förening på få krafter.

Oslagbar är ett annat exempel på ett lag som höll några år och sedan lades ner. Finns fler också.

Sen får vi se om Arjeplogs herrar med hjälp av sina nyanlända kör igång igen.

 

 

 

Talangen tränar med Piteå

Piteå Han har tillhört pojklandslaget och Hammarby. Nu provspelar Markus Mitander med Piteå IF. Den 18-årige forwarden har gjort en hel del mål på juniornivå och spelat med P17-landslaget och senast Hammarbys U19-lag. 

Den här veckan provspelar han med Piteå IF och det är så klart nye tränaren Jeppe Mauritzson som har ordnat det här. 

 

Att hoppas på det bästa

Piteå Stellan Carlsson har tagit time  out och Elin Bragnum åkte ambulans från träningen till sjukhuset.
Det som såg så ljust ut för Piteå IF när 2017 avslutades har gått över till ett dunkelt sken över laget när försäsongen bara är några dagar gammal.
Stellan Carlssons val att spendera tiden med familjen är lika rätt som självklart. Hans tid, kraft och engagemang behövs där fullt ut och jag önskar verkligen hans familj allt gott. Fotbollen är alltid viktigt, men aldrig viktigast.
Hans uppehåll får betydelse för laget. Carlssons skicklighet i analys av fotbollsomvärlden, motståndare samt egna laget och förmåga att kunna omvandla det till praktik genom att applicera vad som behövs för att stärka det egna laget är stor. Det är också hans förmåga att driva laget, styra spelarna på planen och skapa utvecklingen av så väl spelare och kollektiv under en säsong. Jag har sagt det förut. Han är den bästa värvningen Piteå IF någonsin har gjort.
Självklart blir han saknad. Jonas Edholm har varit med ett år i laget och länge i branschen. Han kan föra idéerna vidare men ytterligare krafter behövs. Andreas Johansson ska hjälpa laget då och då, men står under kontrakt med IFK Luleå.
Om Carlssons frånvaro blir månader snarare än veckor är Johansson det val som skulle passa bäst in. Han har kännedomen om spelarna, laget och den starka kulturen som utgör kärnan av Piteå IF och framgångarna. Johansson är en spelarutvecklare och kan vad det här handlar om och är det naturliga valet för ett PIF som vill fortsätta på den inslagna vägen. Med honom och Edholm skulle övergånen bli smidigast. Nu är vi inte där än och vi får se vad som händer.
Leif Strandh har också coacherfarenhet och är djupt involverad i laget, men det bästa är om sportchefen är just det och separata tränare sköter den andra biten. Arbetena är nog omfattande som det är.

Elin Bragnum hade en mycket stark höst. Då fick hon äntligen visa sin klass efter sjukdomar och skador som störde mycket första halva delen av säsongen.
I Piteås 3-4-3 kom hon till sin rätta och den teknik, spelförståelse, tillslag och fyndighet i tanken som hon besitter har PIF en spelare med stora förutsättningar att knacka på landslagsdörren 2018.
Blir hon borta i månader, ja kanske hela säsongen, är det ett jättebakslag. Först och främst för henne själv men också för Piteå. Bragnum är en av få mönsterbrytare i Piteå. I ett lag där alla tar det kollektiva jobbet, så även yttern, har hon även de kreativa egenskaperna som laget så väl behöver. Hon är en dörröppnare som sårar motståndarna och gör att medspelarna får mer utrymme i offensiven.
Allvarliga skador drabbar tyvärr en rad damallsvenska spelare varje år. Det har hänt många gånger i Piteå och kommer hända igen. Jag hoppas verkligen att Bragnum har klarat sig bättre än första rapporterna indikerar.

När spelprogrammet släpptes noterade jag direkt att Piteå-Rosengård den 16 juni hade 22.00 som starttid. Jag frågade genast Piteå IF om man nu äntligen skulle spela en match under midnattssolens sken. Svaret blev nej. Det där var bara ett fel i spelschemat och skulle snart ändras. Något jag även redogjorde för här.
Med tanke på att det är en bra idé och inga andra tider verkade vara fel i programmet, hade jag starkt på känn att matchen visste skulle spelas 22.00.
Nu blir det så. PIF sa inte sanningen. Som ett led i att bli hela Norrbottens lag förläggs den till Kiruna. Helt rätt av Piteå IF som nu får en match som förhoppningsvis även kan tv-sändas, inte bara på webben.
Jag hoppas verkligen att både Stellan Carlsson och Elin Bragnum kan vara med då.

Rätt att slopa fria byten

Piteå Beslutet om fria byten i division 2 och 3 för herrar samt division 1 för damer skrotas.

Helt rätt.

Ett genomförande hade fått flera dåliga konsekvenser.

Delar av fotbollen i Sverige verkade tagna på sängen när Representatskapet i december röstade igenom fria byten i de tre serierna.

Protesterna blev våldsamma och nu slopas beslutet. Istället blir det en utökning från tre till fem byten.

För att lagen inte ska störa spelrytmen i framförallt slutet av matcherna får bytena ske vid max tre tillfällen.

Det nya beslutet är ett kraftigt steg i rätt riktning.

Repskapets beslut om fria byten var tagen med helt rätt agenda, men hade slagit totalt fel.

Spelarutvecklingen är oerhört central och där tänkte repskapet rätt vid det första beslutet. Däremot är jag högst osäker på om det verkligen hade blivit som tänkt. Fria byten hade gjort att dåligt tränade äldre spelare kunde ha hängt med längre och på så sätt ta plats från de yngre. Med fria byten kan de ju bytas in och ut hur många gånger som helst.

Jag är säker på att vi i våra division 3-lag hade fått se fler äldre spelare, som egentligen lagt ner sin satsning för flera år sedan, ändå spelas och slängas in vid viktiga situationer. Någon ska in sista 15 minuterna och ge rutin när en ledning ska försvaras. En annan behövs för att lägga en frispark eller ska nicka in en hörna. Vem får lida? Förmodligen juniorerna.

Samtidigt skulle tempot i division 2 drivas upp rejält och påverka mycket. Mindre fokus på teknik, spelförståelse och annat. Mer inriktning på ösa på i ett högt tempo. Med fria byten kan lagen låta sina spelare spela i 20-minutersintervaller och kombinera vila med spel. Det skulle få stora konsekvenser för spelet och att då sedan gå upp i division 1 skulle vara något helt annat.

Fem byten blir i alla fall ett intressant test och så även utvärderingen efter säsongen.

Äntligen start

Piteå Äntligen är helgerna över och vi kan inleda det lokala fotbollsåret 2018 på riktigt.

Ett på flera sätt mycket intressant år.

Piteås herrar satsar mycket lokalt och drar igång träningen måndag 8/1 med den allt annat än lokale men nye tränaren Jeppe Mauritzon.

Laget har tappat flera verkligt tongivande startspelare och ersatt med lokala killar. 

Samtidigt ska en stor del av truppen kunna vara ett år bättre. 

Det viktigaste är att Piteå hittar en väg mot långsiktig stabilitet och framgång. 

Det kan bara ske genom att lokala spelare lyfts upp. De måste utgöra basen när Piteå senare ska klättra upp i division 1 och förhoppningsvis längre fram utmana om en plats i superettan. 

Det kan mycket väl bli ett steg bak resultatmässigt i år. Så länge en bra grund läggs för framtiden är det irrelevant.

Tålamod, noggrannhet, hängivenhet och rätt analyser som innebär korrekta beslut är vägen framåt.

Jag återkommer förhoppningsvis på kvällen efter herrarnas första träning.

PIF-damerna samlas med alla, utom landslagsupptagna, måndag 15/1.

Piteå har sin bästa chans någonsin att ta en CL-plats, men många rätta saker måste göras på vägen. Att minimera skadorna är en del. Att sätta det kollektiva spelet tidigare än 2017 är en annan. 

Slutligen så går också många lag från lägre divisioner in i Bergsvikshallen på allvar nu.

Säsongen är igång. Och den stora fotbollshallen ska väl äntligen komma. Kanske. 

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

Bloggar