Per Sandberg

Pers Inlägg

Presenterar nyheter, åsikter och andra inlägg om fotbollen i södra Norrbotten.

En axelryckning

Piteå Piteå IF:s herrar ska i år spela Svenska Cupen för första gången på 2000-talet (i alla fall vad jag kan komma ihåg). Det mot Morön i augusti.

Men i nästa upplaga av turneringen är laget inte med.

Det blev 0-1 (straffmål) borta mot IFK Kalix ikväll och därmed åkte PIF ur DM (Stora Coop Norrbotten cup) redan i kvartsfinalen.

Kalix leder division 3 och rapporterna talar om att hemmalaget var betydligt mer motiverat än Piteå IF.

Så är det ofta när lag från lägre serier möter de från högre i matcher utan någon jättebetydelse.

Det är fortfarande så att DM inte riktigt har den där höga statusen, varken lilla eller stora cupen.

När det är final kan den lilla cupen möjligtvis i bästa fall jämställas med en seriematch, inte annars. Många lag brukar också rotera friskt och låta avbytarna starta, vilket vi har sett i cupfinalerna i den stora cupen senaste åren också.

Därför blir Piteås uttåg inte så mycket mer än en axelryckning och konstaterande att det tyvärr inte blir cupspel nästa år.

Piteå mönstrade följande lag ikväll.

Målvakt: Richard Nordlund
Backar: Johan Hedström, Anton Rosengren, Samuel Flodin, Simon Jamedhar.
Mittfältare: Fredrik Lundgren, Alex Naylor, Elvis Mani, Gustav Nordh, Johannes Lidström.
Anfallare: Joel Edström.

Det blev en rad byten i andra halvlek.

 

Tempoökning

Piteå Det har varit lugnt här ett tag.

Det har varit mycket annat och jag har inte varit i Piteå.

Men nu är jag här och kör igen.

Piteå-Timrå såg jag via mobiltelefonen.

PIF svarade tyvärr för ytterligare en insats som inte riktigt höll. Känslan just nu är att PIF i vinter kommer att blicka tillbaka på den här säsongen med känslan "fan vad onödigt".

PIF har tappat ledningen i många matcher under hösten och de här tre målen som laget släpper in tätt som tätt i matcherna kostar så klart poäng.

PIF har ett så bra lag i sina bästa stunder att en kvalplats ska kunna tas, men det är absolut ingen slump att laget gång på gång tappar ledningar till förluster eller kryss. Tyngdpunkten i laget är offensiv och de många insläppta målen, flest av topplagen, kostar och det är inte bara försvarsspelarnas fel utan det är arbetet över hela planen som har sviktat.

Synd då PIF har kvalitéerna i övrigt.

Det kan bli en kvalplats ändå, men PIF behöver nog gå rent framöver.

Efter jag skrev att Piteås damer faktiskt löpte en liten risk för nedflyttning har det blivit två segrar och senast 0-0 borta mot Vittsjö.

Som alltid är det så att när Piteå sätter sina chanser så blir det i regel seger. Defensiven finns alltid där. Nu kan det bli medalj igen.

Vi får hoppas att backen Emelie Lövgren snart är tillbaka från sin knäskada.

 

I övrigt några snabba bollar om vad som hänt.

Hemmingsmark kryssar sig ur division 3. Laget har tagit poäng i många matcher, men alldeles för få segrar och det här problemet fanns redan i seriepremiären när Storfors kvitterade i sista sekunden.

Storfors är ännu inte klar för fortsatt spel i trean och det är en mycket intressant avslutning av säsongen för klubbens herrlag.

Saik vill undvika kvalplatsen i trean och samtidigt vinna division 5. Men för att gå upp i fyran krävs att division 3-laget inte flyttas ner.

På söndag möts Älvsbyn-Storfors i vad som kan bli en ren seriefinal i division 5 i sista omgången. Härligt!

Saik åker ur damettan och som jag skrev tidigt i våras. Med tanke på den enorma spelarrotationen hade något annat varit oväntat.

 

Lite nyheter från ikväll också. Nybyn och Arvidsjaur 2 fuskade genom att använda avstängda spelare i samma match. Nu blir Nybyns 1-0 till 0-3 för båda lagen.

Ett ovanligt beslut, men jag minns ett liknande ärende i Västerbotten för något år sedan.

Att skriva falska namn på laguppställningen var inte snyggt, men det hedrar i alla fall att klubbarna utan omsvep erkände fusket och de lär knappast göra om samma sak igen nästa säsong. I så fall kommer NFF sannolikt att dela ut riktigt hårda straff med kännbara böter.

 

Jokkmokks spelare som fick 29 månaders avstängning för skallningen av en domare (matchen Jokkmokk-Munkan) överklagar till SVFF och vill ha kortare straff. Det gör även spelaren som jagade domaren och vill in i omklädningsrummet.

Spontant käns de ursprungliga straffen helt rättvisa. 2,5 år respektive 1,5 år är bra längder. Straffen ska vara hårda men ändå inte på livstid. Civilrättsligt blir det säkert också en kännbar påföljd, åtminstone för den som skallade.

PT visar toppmötet

Piteå Söndag 14.00 spelar Piteå mot Skellefteå i division 2. Tvåan mot ettan i tabellen. I samarbete med Norran och med tillåtelse från Piteå IF sänder vi matchen för våra prenumeranter på pt.se/sport. 

Piteå i cupen

Piteå Umeå IK slog ut Infjärden i Svenska Cupen.

Nu står det klart att motståndet blir Piteå IF.

PIF åker till Umeå och spelar torsdag 14/9.

Det är tredje omgången och segraren går in i cupens gruppspel i vinter. Ett nytt upplägg på damsidan. 

Effektiva Piteå

Piteå Såja!
Även seriens sämsta hemmalag kan vinna på sitt eget gräs. Efter 74 minuter och ja till stora delar hela vägen fram dit var jag säker på att damallsvenskan då sämsta hemmalag skulle förlora igen.
Piteå hade torskat fyra av sex hemmamatcher, blivit nollat i tre raka och inledde inte förtroendeingivande första halvlek mot Kristianstad heller.
Vill man vara snäll skrapade laget ihop ett par halvchanser.
Kristianstad gjorde mål på sitt ena av två klara lägen.
Piteå fortsatte i andra att lyfta långt utan att hota in i straffområdet. Ett stabilt Kristianstad tycktes ha koll när Piteå ändå kvitterade.
Josefin Johansson gjorde nio mål 2013, tre 2014, sedan har hon löpt tre varv runt jorden haft sina feta lägen och fått se ofattbara målvaktsräddningar i några fall men inte skapat nätrassel på över tusen dagar. Nu har hon det två gånger på en dryg vecka.
Det är hon värd. Måltorkan var oproportionerligt lång sett till omständigheterna.
Piteå har fått bra ränta på målen. Det första var grunden till heroiska skrällen mot Linköping. Den andra utgjorde ytterligare en sten i byggandet av nytt damallsvenskt kontrakt.
1-1-kvitteringen följde inte någon självklar logik men målsnåla Piteå har blivit hypereffektiva PIF senaste 180 minuterna.
Piteå är som alltid svårslaget, ett grundämne stabilare än bly med följer också det onda med det goda: förutsägbart.
Att bryta mönster och luckra upp tillställningar är bra men inte alltid livsnödvändigt. Piteå ändrade inte någonting. De långa bollarna fortsatte komma. Kamperna skulle vinnas. Frisparkarna och hörnorna skapas. Andrabollarna erövras. Utnötningstaktik framför konstnärlig improvisation. Det är så Piteå bygger sina matchbilder. Det är så laget vinner och förlorar sina matcher. Oftast är det ett bra sätt för att ta poäng. Så var det nu.
Piteås anfallare hade inte haft bollen kontrollerad och hotandes på en enda farlig yta en ynka sekund av 80 minuter spelade när Madelen Janogy skapade sig utrymme fick ett fint inspel och sköt sannolikt Piteå till spel i damallsvenskan 2018.
Janogy har vuxit med tiden. Hon tar för sig mer, utmanar, sätter kroppen till, drar med sig frisparkar och tror på sig själv mer än i våras. Ofta är det i ytterzonerna, mer sällan på direkt hotande ytor. Nu fann hon till slut en sådan och då satt bollen.
Piteå höll ihop laget, var aldrig ute ur matchen och gav sig därmed chansen att vinna den. Det var inte glamoröst, men det var skallar och ben, hjärta och lungor som aldrig gav upp. Det är det här lagets DNA. Det skapar framgång och nu har Piteå häng på en medalj igen.

Piteås herrar imponerade med 4-2 borta mot Hudiksvall i toppmötet. Nu är Piteå på kvalplats och kapaciteten i laget så hög att man ska kunna behålla den. Kan laget äntligen prestera på max och nära det i 90 minuter av matcherna som återstår fixar PIF det här. Den högsta nivån är så pass hög.

Norrsken vinner damfyran. Laget har dominerat från första start och är mycket välförtjänt av avancemanget. Frågan är hur högt upp unga anfallaren My Lakso hamnar i framtiden. Leif Strandh har koll på henne i alla fall.

Infjärden har ordnat uppflyttningen till ettan. Det blir spännande att se laget där. Redan med årets trupp skulle ISK ha en stor chans att klara sig kvar.

Hemmingsmark greppade sitt halmstrå i herrtrean genom 3-1 borta mot Sunnanå.
HIF har varit bra med i massor av matcher. Om flytet vänder finns en liiiiten chans att klara sig kvar.

Onödig förlust

Piteå Piteå-Östersund 0-1.

Onödigt delux.

Det är alltid stor risk för bakslag efter starka cupmatcher. Speciellt som gått till förlängning och straffar och med bara två dagar att vila kropp och knopp.

Nu blev det så. Piteå hade fem-sex jättelägen men förvaltade inte chanserna.

I andra var det spel mot ett mål.

Vid seger hade Piteå tagit kvalplatsen nu blev det ännu en match med onödigt poängtapp. Det håller inte. Piteå är fortfarande för ojämnt i prestationerna.

Tomas Adell har varit mycket bra den här säsongen. Tyvärr missbedömde han en hög boll i vinden och styrde in enda målet i egen bur.

Namn: Per Sandberg
Ålder: 33
Fotbollsbakgrund: Har spelat fotboll nästan hela livet. Har tvingats sluta på grund av skador.
Bästa fotbollsminne: Sverige-Paraguay på Olympiastadion i Berlin, 15/6 2006 samt Tyskland-Sverige på samma arena oktober 2012.
Uppdrag: Ska leverera nyheter, kommentarer och åsikter om lokal fotboll.
Mejl: per.sandberg@pt.se
Telefon: 0911-645 41, 070-2604123

  • Senaste blogginläggen

Bloggar