Musikalarbete som speglar utanförskap och jämlikhet

BERGSVIKEN Viktigt budskap om allas lika värde står på schemat när det blir föreställning vid Bergsvikskolan. På tisdag är det uppspel av musikalen med namnet Showtime.

I tio veckor har 53 elever vid Bergsvikskolans årskurs sex övat in musik, dialog och dans.

.

Handlingen utspelar sig en timme innan ett disco, där det även ska vara en show. Vi möter det coola gängen ”Hoodie” och de ytliga tjejerna i ”Supernova disco-star” tillsammans med figurer som ”Nollan” och ”Mössan”.

Eleverna har själva fått önska vad de velat göra i föreställningen; spela roll och sjunga, vara med i kören eller kompgruppen.

– Jag gillar att skådespela och att sjunga, musikal är allt av det bästa i ett, säger Maja Löf som spelar ”Nollan” och får medhåll av Ebba Wikström som spelar ”Mössan”.

.

Axel Stenvall spelar trombon i kompbandet Musik Masters och summerar föreställningen med orden jämställdhet och respekt.

Budskapet om allas lika värde skulle lika gärna kunna avhandlas på vanlig skoltid. ”Det här är mycket, mycket roligare” svarar hela gruppen i mun på varandra.

– Budskapet fastnar mer när det är musikal än om det står i en bok, säger Maja Löf.

– Det är som att man gör en svenska-lektion, fast på ett jättekul sätt, säger Lovisa Kristofferson, och fortsätter:

– Här får alla vara delaktiga.

– En svenska-lektion som tar några veckor, säger Axel Stenvall och skrattar lite.

.

I låten ”Min mobil” sjunger tjejgruppen ”supernova disco-star” textraden: "Åh, det spelar ingen roll, funktionen betyder ingenting, för min mobil är snyggare än din!" och den får uppbackning av låten ”Jag är mig själv” där Ebba Wikström spelar rollen ”Mössan” som vågar vara annorlunda sjunger ”Jag är mig själv, det gör mig speciell ...”

– Det här blir ett större och roligare projekt, att alla är lika mycket värda, säger Ebba Wikström.

.

Eleven Linn Lundmark som spelat mycket teater har haft extra ansvar för manuset.

– Vi har haft träffar där vi pratat om manuset, tipsat och gett regi, vi fick bland annat lägga till repliker.

Showtime är en färdig musikal med manus och musik men gruppen har fått omarbeta vissa delar då det bland annat var fler som ville spela en roll.

.

Alla är överens om att det varit mycket jobb, och övningar med långa perioder av väntan. Men när föreställningen äntligen ska spelas upp blir det extra mycket smink och krusat hår jämfört med på genrepet.

 
 
  • Mest lästa artiklarna