Johanna Lindbäck är författare och skriver böcker för de som går mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet.

När hon träffade ett gäng femmor på Sjulnässkolan hade de mycket att prata om.

Johanna frågar hur många som varit i Luleå och alla räcker upp en hand.

– När jag var liten fanns det bara en enda bok som handlade om min del av landet. Den handlade om en figur med blått hår som heter Plupp, säger Johanna.

.

När hon själv blev författare bestämde hon sig för att ändra på det. Det som händer i hennes böcker händer i Luleå eller i Umeå.

– När jag skrev boken om Jan Svensson fick han faktiskt bo i samma hus som jag själv bodde i när jag var liten. En gång när jag var i Luleå så gick jag in i huset. Jag kände hur det luktade och såg ut och lät, för att kunna skriva om det i boken. Men jag plingade inte på, för jag tänkte att det kanske verkade skumt.

.

Johanna vill skriva så att barn och unga får en chans att känna igen sig i miljöerna.

– Jag är supernoga med att det är riktiga platser, jag är nog lite besatt av det. Det skulle vara kul att skriva en bok där huvudpersonen bor i Piteå.

.

Och så pratar hon om framsidan på böcker.

– Omslaget, som det kallas, är jätteviktigt. Om man är ute efter en läskig deckare ska man förstå av framsidan vad det är för berättelse. Erkänn att du skulle bli ganska förvånad om den boken skulle handla om kärlek! Genom att titta på framsidan ska man få en massa ledtrådar om boken utan att behöva läsa någonting. Kolla på en egen bok, om framsidan passar ihop med handlingen!

Unga är extra snabba med att säga ”hejdå” till en bok om framsidan är ful, berättar Johanna.

.

Är det svårt att vara författare?

– Ibland är det svårt att skriva, men ingen tvingar mig. Det tråkigaste är att man ändrar så många gånger, det kan vara segt men det gör också att boken blir mycket bättre till slut.

.

Hur många böcker har du skrivit?

– Elva. Jag är precis klar med en bok och nu tänker jag på nästa.

.

Tjänar du mycket pengar?

– Inte så mycket tyvärr. Jag får en summa för varje bok som säljs, men de flesta författare har andra jobb också och det kan kännas lite deppigt.

.

Hur mycket läser du?

– Runt tre böcker i veckan.

.

Har du några favoritförfattare för barn?

– Mårten Sandén, har du inte läst honom har du mycket bra framför dig. Jag är avundsjuk på honom och vill sno hans ord och stoppa in i en egen bok! Ett annat tips är Mårten Melin.