Förra veckan var eleverna i årskurs 6 på Norrmalmskolan inbjudna till Stadsbiblioteket för att lyssna på barnboksförfattaren och illustratören Bergrún Íris Sævarsdóttir från Island. Hon berättade om sig själv, sina böcker och hon tipsade eleverna om vad de kan tänka på om de vill illustrera eller skriva.

Hon hade också en kreativ övning tillsammans med eleverna. Uppgiften var att rita sig själv som superhjälte och inleda en kort berättelse. Tuva Franklin döpte sin superhjälte till Tuvalo och hennes superkrafter var att hoppa högt.

– Det var roligt att vi fick vara delaktiga och det var intressant att höra det hon berättade, säger hon.

Artikelbild

| Superhjältar. Tuva Franklin skapade Tuvalo och Pontus Ask skapade Plantog. "Det var roligt att vi fick vara delaktiga", säger Tuva Franklin om den kreativa övningen.

Tuva Franklin tycker att det var inspirerande att lyssna på barnboksförfattaren eftersom hon själv har författardrömmar.

– Jag älskar att skriva historier. Jag vill bli författare och jag vill ge ut en bok.

Vilken typ av bok vill du skriva?

– En ungdomsbok som handlar om kärlek och känslor, berättar hon.

Artikelbild

| Roligt. Pontus Ask, Tuva Franklin, Melvin Marklund, Elias Gleerup och Tim Tiensuu inspirerades att illustrera och skriva.

Hennes klasskompis Pontus Ask ritade också en superhjälte.

– Han heter Plantog. Han har en jättestor hjärna så han är jättesmart, säger han.

Artikelbild

| Barnböcker. Bergrún Íris Sævarsdóttirs första bok heter ”Vinur minn, vindurinn” (”Min vän vinden”).

Han tycker att uppgiften var ganska lätt.

– Det var det första jag kom på, säger han.

Artikelbild

| Personligt möte. Eleverna från årskurs 6 på Norrmalmskolan fick träffa barnboksförfattaren och illustratören Bergrún Íris Sævarsdóttir från Island.

En i klassen som tycker om att rita är Elin Sandström.

– Jag ritar människor, mest killar och ansikten. Jag övar på att rita kroppar för jag tycker att det blir konstiga proportioner. Jag tycker att jag har hittat en stil som jag gillar att rita ansikten på, berättar Elin Sandström.

Artikelbild

| Övning. Elin Sandström, längst till vänster, tycker om att rita. "Jag ritar människor, mest killar och ansikten", säger hon.

Bergrún Íris Sævarsdóttir tycker att skissböcker är bra för att samla idéer och hennes tips för att bli bra på att rita är att öva, att få in det i muskelminnet. Om något är väldigt bra beskrivet i texten så tycker hon att bilden ska berätta en annan historia, och tvärtom. När det sedan kommer till att skriva böcker är hennes bästa tips att läsa så mycket som möjligt.

Barn skapar ofta egna sagor och eleverna fick också rådet att spara alla sina verk, utifall att de vill förvandla historierna till böcker i framtiden.