”Alla mår bra av rörelse”

BARN Skolklockan ringer, men den ringer varken in eller ut vid Böle skola. Klockan är tio över åtta och det ringer till ”röris”. Fem minuter gemensam rörelse ute på skolgården innan skolstart.

En bandspelar startar och fastän det är 15 minusgrader är nästan alla med.

Här startade man med rörelse varje dag för ungefär ett år sedan, avsett väderlek. Det är bara vid perioder av ishalka på fotbollsplanen som man tagit paus, mest för att det varit farligt.

– Det skapas nya hjärnceller när man rör sig, berättar fritidspedagogen Sofia Wallin som blivit inspirerad av boken Hjärnstark av överläkaren Anders Hansen.

Vid en skola i England har man visat på bättre skolresultat efter att man började med rörelse varje dag.

– Det är bra för barn som har svårt att sitta still, berättar Sofia och förklarar att det är bra att samlas ute på skolgården en stund innan skolstart. Det blir ett bättre lugn när alla kommer in.

Röris är ett rörelseprogram från Friskis och svettis med små korta låtar med tillhörande rörelseschema. Men man kör även danstopp, hinderbana följa John eller discodans.

När klockan ringer in strömmar ett gäng elever med glada miner in genom dörrarna, redo att sitta stilla en stund i sina skolbänkar.

 
 
  • Mest lästa artiklarna