En majoritet i riksdagen gjorde en beställning i torsdags. Man kräver att regeringen kommer med ett förslag om att återinföra en bortre gräns i sjukförsäkringen. Stupstocken ska komma till heders igen.
Regeringen Reinfeldt införde en bortre gräns eftersom det var en spridd uppfattning att sjukskrivningar ibland skedde för lättvindigt. En effekt av försämringen blev att svårt sjuka människor skulle ut och söka jobb. Effekterna av lagen blev förödande för många enskilda. Och efter en tid började sjukskrivningarna åter att öka.
De borgerliga borde ha lärt att stupstocken inte fungerar men att systemet orsakar mycket lidande. Men i år återkom man med kravet på en bortre gräns. Effekten blir givetvis att otryggheten ökar bland svårt sjuka människor. Måste jag begära färdtjänst till Arbetsförmedlingen?
Att de fyra forna regeringspartierna samlade en majoritet i riksdagen beror på att Sverigedemokraterna bytt uppfattning. Tidigare var man motståndare till en bortre gräns men i torsdags var man plötsligt för. Vad ligger bakom det? Förmodligen vill Åkesson och hans gäng visa att de minsann ställer upp på en borgerlig politik. Man kan stöda de krafter inom Moderaterna som vurmar för ett samarbete med SD.
I valrörelsen var SD de sjukas bästa vän. Men nu vänder man de sjuka ryggen och beställer en ny stupstock. Det är beklämmande.
Jag läser den årliga statistiken från Google. Här är listan på de mest googlade namnen i Sverige:
1. Martin Timell
2. Lotta Bromé
3. Fredrik Virtanen
4. Kim Wall
5. Rikard Wolff
6. Michael Nyqvist
7. Anders Borg
8. Owe Thörnqvist
9. Hans Rosling
10. Chris Cornell.
Jag förmodar att sökningarna på Timell inte handlar om hur man våttapetserar ett badrum eller snyggar till en limfog. Och de många som sökt på den förre moderate finansministern Anders Borg har knappast letat efter hans synpunkter på en underbalanserad budget.
Det är för övrigt anmärkningsvärt att inget statsråd och ingen partiledare finns med på. listan, bara ex-politikern Borg.
Google har gjort tillvaron lättare. Före den tekniska revolutionen fick man ta på hatten och gå till biblioteket för att ta reda på mer om senaten i USA. Jodå, på redaktionerna fanns vanligtvis ett bibliotek i kaos eftersom de som jobbade med snabba nyheter inte hade tid att bära tillbaka böckerna. Nu räcker det med några knapptryckningar så forsar det fram information om senaten. Problemet kan istället bli att sovra bland materialet. Och det är inte bara snälla bibliotekarier som tillhandahåller relevant information. Där finns också elaka nättroll och allmänna skojare. På en litteraturlista över Nobelpristagaren Doris Lessings verk fanns titeln Bajs. Någon hade lyckats spränga in den titeln och lurade elever och kanske även deras lärare.